Само 1.6 млн. куб. м. делят язовир Студена от преливане.

...
Само 1.6 млн. куб. м. делят язовир Студена от преливане.
Коментари Харесай

Язовир „Студена“ е пред преливане

Само 1.6 млн. куб. м. разделят язовир „ Студена ” от преливане. Притокът е близо 2.5 пъти по-голям от разхода.

Макар че към днешна дата водоемът доближи размер от 23 593 000 куб. м. при оптимален 25 200 000, съгласно месечния график на Министерство на околната среда и водите към изпускане може да се премине едвам откакто размерът на язовира надвиши 24.2 млн. куб. м., съобщи БНР.

Очакваните в околните дни превалявания и неналичието на задоволително свободен размер в язовира тормози локалните управляващи.

И кметът Станислав Владимиров и регионалният шеф Людмил Веселинов се притесняват, че при интензивни превалявания и нужда от изпускане на по- огромни количества от язовира може да се стигне до преливането на реки и наводнения на къщи и парцели по поречието на Струма.

Днес регионалният шеф е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с гледище за смяна в месечния график, която да разреши следено изпускане на известни количества. В него се прецизира също, че сектори от реките Конска и Струма са с понижена проводимост заради непочистени корита. За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, което към момента не е обезпечено.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР