Съмнявам се, че ще се наложи повсеместна ваксинация заради маймунската

...
Съмнявам се, че ще се наложи повсеместна ваксинация заради маймунската
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Съмнявам се, че ще се наложи повсеместна ваксинация заради маймунската шарка

Съмнявам се, че ще се наложи повсеместна имунизация поради маймунската шарка. Теоретично може да се стигне, само че за задачата заболяването би трябвало да ни изненада с бързо разпространяване, което е малко евентуално. Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му болестта ще продължи да се популяризира, само че с мудни темпове.

“Малко евентуално е маймунската шарка да провокира пандемия. Да разпространяване има, само че самият метод на заразяване става е много по- стеснен и съкровен. Трябва да има контакт кожа с кожа. Заболяването е разпознато още преди 60-те години в Африка. Трудно обяснимо е по-бързото разпространяване, което се получи в този момент, само че и за това има пояснение. Заразяването е станало при организирането на огромни празненства в Европа и от мъже, които са правили секс с други мъже ”, съобщи основният хигиеничен контрольор пред bTV

" Ако намерим случаи у нас, те ще бъдат сложени под карантина, както и контактните им лица. При този метод на разпространяване обаче няма да се стигне до локдауни и затваряне на граници ", споделя Кунчев. Дадени са инструкции на лекуващите лекари за проучвания на вируса и какво в действителност съставлява.

Той изясни, че първичните признаци са общи: изнемощялост, болежка в мускулите и температура. Бързо, обаче се появява огромният обрив. По думите му вирусът генетично се е разделил на два клона - единият тип е гибелен (до 10% смъртност, така наречен конгоански), при другият (нигерийски) смъртността е под 1%, в Европа заболяването е от втория тип.

Разпространението на Омикрон

" Общата прогноза закоронавируса е, че ще стане по-лек и това към този момент се следи. Продължава секвенирането, събирането на проби и вършим наблюдаване на развитото на вируса. Не бива обаче да позволяваме изцяло да приспиване или подценяваме обстановката ", сподели Кунчев, представен от настоящо.ком. 

Той добави, че за четвърта доза при имунизациите против коронавирус надали ще се стигне.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР