Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж.

...
Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж.
Коментари Харесай

Във времена на криза: точи ли селски кмет вода от перничани ?

Съмнения за систематична кражба на вода поражда разказът на инж. Атанас Русев във Фейсбук групата " ВОДА за Перник! ".
" Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме че на изхода на канала водата е с доста дребен дебит, макар стоплянето на времето и предстоящите по-големи количества вода. Незабавно извършихме инспекция на мястото, където преди седмици, полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното оборудване отклоняващо Палакарийския воден канал (част от оборудването бент. Студена) към с. Ярлово. ", написа инженера.
В разгара на рецесията с водата в  Перник, Actualno.com ви сподели акцията на инж. Атанас Русев, който спонсориран от държавното управление, обхожда и търси вода за язовир Студена от пещерите и неизползвани водоизточници към града. Преди Нова година той задейства " екшън - проект ", спонсориран от държавното управление, с който пренасочи вода от Палакарийския воден канал към Перник. Тогава дружно с управляващите откриха теч, който стопираха един път. Ето по какъв начин изглеждаше отклонението през декември, когато към момента не беше ясно накъде изтича водата.

Всичко за спрения теч в края на 2019г. и " екшън-плана " на инж. Русев можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
" За наше учудване установихме, че още веднъж водния канал е отклонен към с. Ярлово , а полицейските лепенки просто липсваха, а затворения кран - отворен. Вероятно канала е бил отклонен към Нова година, тъкмо преди развалянето на времето като причинителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да доближи до оборудването при неприятните метереологични условия и дълбокия сняг, и по този начин ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче обстоятелството, че ние може да вървим и пешком в дълбокия сняг, тъй като сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-много съзнателни жители. ", стартира описа си инженера.
Във вторник, 14 януари 2020г. той дружно с представители на Министерство на вътрешните работи София и Перник са разкрили и затворили ПОВТОРНО нерегламентираното отклоняване на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО са запечатали каптажа от 3 шахти, оповестява Русев.
Само час след акцията обаче " отнякъде изникна КМЕТА на с. Ярлово, с отверка в джоба , който твърдеше че е пристигнал пешком да види за какво няма вода ", продължава описа си специалистът. " Няма да предавам неуместния диалог, тъй като това към този момент е част от следствените дейности ... ", прецизира той.
" Как се назовава това, когато има оповестено бедствено състояние и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в неволя, за личните си неразбираеми и явно противозаконни цели? Мародерство, бойкот, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията в която тъне цялата ни страна и което е основната причина за рецесията с водата в  Перник, и тя вместо да бъде прекратена, продължава с цялостна мощ и в изискванията на злополучие.
Е КАК ЩЕ ИМАТЕ ВОДА, ХОРА ОТ ПЕРНИК? Разбирате ли парадокса, че сме единствената група, която всеки ден, към този момент повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на бент. Студена и правим всеки ден по няколко успоредни дейности с единствената цел - повече вода към язовир Студена. А се сблъскваме всекидневно с сходни невероятни парадокси, показващи само, че българина се е трансформирал в долна орка. ", разяснява специалиста.
Емоционалният роман на инж. Атанас Русев, както и видео и фотоси от мястото на източване на вода , можете да видите в поста му във Фейсбук групата " ВОДА за Перник! "
* Палакарийският воден канал е част от оборудването бент. Студена - той е планиран и издигнат от необикновено съобразителни инженери, които са планували опцията да прибавят вода към бент. Студена от големия водосборен регион на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в бент. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да организира оптимално 930 л/с. Неговото голямо преимущество (при зимни условия) е, че се намира на относително ниска надморска височина приблизително 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от големи скатове на планината с южно ревю.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР