Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж.

Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж. ...

Във времена на криза: точи ли селски кмет вода от перничани ?.

Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж. Атанас Русев във Facebook групата "ВОДА за Перник!".
"Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме че на изхода на канала водата е с много малък дебит, въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици, полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението яз. Студена) към с. Ярлово.", пише инженера.
В разгара на кризата с водата в  Перник, Actualno.com ви показа акцията на инж. Атанас Русев, който спонсориран от правителството, обхожда и търси вода за язовир Студена от пещерите и неизползвани водоизточници около града. Преди Нова година той задейства "екшън - план", спонсориран от правителството, с който пренасочи вода от Палакарийския воден канал към Перник. Тогава заедно с властите откриха теч, който спряха веднъж. Ето как изглеждаше отклонението през декември, когато все още не беше ясно накъде изтича водата.

Всичко за спрения теч в края на 2019г. и "екшън-плана" на инж. Русев можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
"За наше изумление установихме, че отново водния канал е отклонен към с. Ярлово, а полицейските лепенки просто липсваха, а затворения кран - отворен. Вероятно канала е бил отклонен около Нова година, точно преди развалянето на времето като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче факта, че ние може да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани.", започва разказа си инженера.
Във вторник, 14 януари 2020г. той заедно с представители на МВР София и Перник са открили и затворили ПОВТОРНО нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО са запечатали каптажа от 3 шахти, съобщава Русев.
Само час след акцията обаче "отнякъде изникна КМЕТА на с. Ярлово, с отверка в джоба, който твърдеше че е дошъл пеша да види защо няма вода", продължава разказа си експертът. "Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия...", уточнява той.
"Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в  Перник, и тя вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.
Е КАК ЩЕ ИМАТЕ ВОДА, ХОРА ОТ ПЕРНИК? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на яз. Студена и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел - повече вода към язовир Студена. А се сблъскваме ежедневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българина се е превърнал в долна орка.", коментира експерта.
Емоционалният разказ на инж. Атанас Русев, както и видео и снимки от мястото на източване на вода, можете да видите в поста му във Facebook групата "ВОДА за Перник! "
* Палакарийският воден канал е част от съоръжението яз. Студена - той е проектиран и построен от невероятно находчиви инженери, които са предвидили възможността да добавят вода към яз. Студена от огромния водосборен район на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в яз. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да проведе максимално 930 л/с. Неговото огромно предимство (при зимни условия) е, че се намира на сравнително ниска надморска височина средно 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от огромни склонове на планината с южно изложение.

Източник: actualno.com