Съмнения за опорочен конкурс за нов управител на Медико-денталния център

...
Съмнения за опорочен конкурс за нов управител на Медико-денталния център
Коментари Харесай

Напрежение в ИСУЛ заради съмнения за опорочен конкурс

Съмнения за изопачен конкурс за нов шеф на Медико-денталния център към болница " Царица Йоанна- ИСУЛ ". Поради тази причина целият личен състав на центъра се включи в петиция в отбрана на досегашния шеф доцент Виктория Жекова.

Конфликт на ползи, неяснота и необективно оценяване на претендентите. Това, съгласно чиновниците на медицинския център в ИСУЛ, са единствено част от нарушаванията, опорочили конкурсната процедура по желание на нов шеф.

" Конкурсът не беше задоволително транспарантен даже и за нас, както и нямахме достъп до всеки един стадий на състезанието и метода, по който ни уведомиха за резултата ", уточни Таня Гаврилова - чиновник на Медико-денталния център към УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". 

" Ние разбрахме от Търговския указател, че имаме нов шеф. "

Провеждането на състезанието е подредено на 8 декември предходната година. Първоначално претендентът е един - а точно тогавашният шеф - доцент Виктория Жекова, която ръководи центъра в продължение на 18 години. Впоследствие срокът за кандидатури се удължава - тогава се появява и втори участник - доктор Матей Гаврилов, който печели състезанието с преднина в оценката в границите на няколко стотни.

" Не беше спазена заповедта на министъра. Министърът съзнателно спря всички конкурсни процедури преди ротацията и нашата болница влиза в заповедта и редно беше да не се организира състезанието. Нямаме никаква информация за определения претендент, нито за решението на комисията, нито за решението на съвета на шефовете, ние научихме за промяната на шефа в Търговския указател ", сподели Донка Вълчева пред Българска национална телевизия.

Според чиновниците на центъра на никое място не са оповестени критериите и методиката за оценяване на претендентите. Освен това не е оповестен и съставът на комисията, оценяваща претендентите, както и не са оповестени претекстовете за образуване на оценките на двамата претенденти, настояват още те.

" Липсва фиктивен административен акт, който да приема резултатите от състезанието, всички тези неща ние изискахме, само че не можахме да получим по формален път ", счита доцент Виктория Жекова, някогашен шеф на ИСУЛ.

Според доцент Жекова претекстът е, че няма съображение за даване на тези данни. Освен това, чиновниците на центъра позодират и спор на ползи на новия шеф и шефа на ИСУЛ.

" Избраният претендент се намира в спор на ползи с актуалното управление на болничното заведение. Споделихме, че той е някогашен шеф на медицинския център на белодробната болница, която е ръководена тогава от бащата на настоящия шеф на ИСУЛ. Дружеството, ръководено от доктор Гавраилов, е заличено заради доста неприятни финансови загуби и напускането на личния състав. От друга страна ние сме сдружение с огромна облага, в което всичко върви добре ", разяснява доцент Жекова.

Заради хипотетичните позволени нарушавания по време на конкурсната процедура, от медицинския център изготвят петиция, в която приканват за инспекция, както и за провеждането на нова конкурсна процедура. Преди седмица е направено и писмо, сезиращо всички виновни институции. До този миг няма отговор от тях.

От управлението на ИСУЛ изпратиха писмена позиция, в която показват, че няма нарушавания при провеждането на процедурата. От лечебното заведение означават, че за първи път се организира конкурсна процедура на медицинския център, откакто са получили две писма - от министъра на опазването на здравето и зам.-министъра на опазването на здравето, в които се обръща внимание на управлението на болничното заведение, че дъщерните сдружения на лечебното заведение са също обществени предприятия и надлежно управителните им органи следва да бъдат назначени след извършени конкурсни процедури.

Обясняват също, че срокът за подаване на документи от претендентите е бил продължен поради коледните и новогодишните празници, като и двамата участници са подали своите кандидатури в снадки период. Оценяването и провеждането на процедурата е била в сходство с критериите и методиката, оповестени във Вътрешните правила на лечебното заведение, означават още от там. Във връзка с изказванията за спор на ползи от болничното заведение дават отговор само:

" В Специализираната болница по белодробни заболявания " Св. София " ЕАД са работили и не престават да работят над 300 медицински експерти. Всеки от тях има право да потърси реализация на друго място. Твърденията на трети лица не постоянно дават отговор на обективната истина ".

Относно заличаването на Медицинския център за профилирана извънболнична помощ по белодробни заболявания, в която новият началник на центъра в ИСУЛ е бил шеф, се показва, че повода не е оповестяването му в неплатежоспособност, а вливането на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " и Специализираната болница по белодробни заболявания " Св. София ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР