Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734

...
Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734
Коментари Харесай

МВнР с информация за подготовката на изборите зад граница и катастрофиралия сръбски автобус

" Съгласно решение на ЦИК от 11 август са избрани 734 места в 61 страни, в които се чака да бъдат формирани изборни секции отвън страната ", оповестиха от външното министерство. 

" В случай, че бъдат събрани задоволително брой заявки според изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях. Призоваваме българските жители отвън страната интензивно да се записват посредством електронната форма за заявки за гласоподаване отвън страната. Предварителната им регистрация дава опция за включване в изборните описи за гласоподаване, което би довело до по-бързото протичане на изборния развой и най-важното опция за оптимален брой български граджани да упражнят правото си на глас ", приканиха от Министерство на външните работи. 

През месец ноември 2021 година, макар авансово записалите се 55 000 гласоподаватели, са дописани почти 195 хиляди гласоподаватели, което в допълнение е затруднило и забавило процеса, заяви Калин Анастасов от външно министерство. 

Министерство на външните работи има опция да организира избори в към 800 изборни секции зад граница. Направена е поръчка до Министерски съвет и ЦИК за печатане на 710 000 броя бюлетини, допълниха от Министерство на външните работи. 

Максималния брой на секциите с машинно гласоподаване може да доближи до 310 и надлежно 620 машини ще бъдат нужни за гласуването зад граница, сочи анализът на Министерство на външните работи. 

Дипломатическите представителства на Република България в чужбина към този момент са известени 128 страни, с които Република България има дипломатически връзки и има упълномощен дипломат. Към днешна дата от 61 страни, в които ЦИК е определил места за гласоподаване сме получили позволение от 42. От страни, в които има огромни български общности, към момента чакаме позволение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Англия, Канада и Норвегия.

" Длъжни сме да уведомим нашите жители и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат извършени в не повече от 40 места отвън дипломатическите и консулските представителства. Което значи, че както през ноември, чакаме изборите в Германия да могат да се проведат в към 85 секции ", добави Анастасов. 

За изборите през месец октомври ще бъдат командировани чиновници н Министерство на външните работи.

И на тези избори, Министерство на външните работи е изправено пред забавни проблеми и провокации, заяви Атанасов: 

" Този път към нашето посолство в Египет е отправено питане по отношение на организирането на изборни секции в Хургада и Шарм ел Шейх. Запитването е отправено от туроператорска компания, която провежда екскурзии до египетските курорти в този интервал. Посолството ни е в развой на съгласуваност с египетските управляващи за образуване на тези задачи ", описа дипломат Атанасов. 

" На 17 юли т.г. ние започнахме един развой да възвръщаме на доверието, което Република Българя беше изгубила към Република Северна Македония. Този път, който ни следва няма да бъде елементарен, няма да бъде къс. Доверие се възвръща постепенно, само че първите стъпки са окуражаващи. На този стадий виждаме по какъв начин двете страни извършват взаимно поетите задължения. Надяваме това да продължи, разчитаме това да продължи, тъй като и ни е и РСМ имаме интерес от допустимо най-близки добросъседски връзки и партньорства в границите на Европейския съюз ", съобщи Радуков. 

Министерство на външните работи дава информация за подготовката на изборите зад граница, Република Северна Македония и случая с авариралия сръбски рейс на Автомагистрала " Тракия ".



Очаквайте детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР