Съгласно Проект на закон за въвеждане на еврото трябва да

...
Съгласно Проект на закон за въвеждане на еврото трябва да
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: Росица Велкова лобира ли за банките и застрахователите чрез Закона за еврото?

Съгласно Проект на закон за въвеждане на еврото би трябвало да има двойно обозначаване на цените на стоките и услугите за избран интервал от време. Министерство на финансите обаче предлага дерогация от този принцип, тъй че цените на финансовите услуги да се отбелязват двойно единствено в интернет, само че не и в комерсиалните пространства на доставчиците на финансови услуги. Това разяснява пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов във връзка идното ни влизане в еврозоната.



 „ В същото време министерство на финансите парадира, че главен принцип на закона бил отбрана на потребителите. Излиза, че сякаш пазиме потребителите, а на практика защитаваме банките и застрахователите. Дали пък някой не е стимулирал Росица Велкова за това?! ”, пита юристът.

 „ Велкова желае цената в лв. да не се афишира в офисите на банковите и застрахователните институции, както и тези за бързи заеми. Няма равнопоставеност сред всички търговци, снабдители на услуги.  Ще бъдат лимитирани правата на потребителите, защото би трябвало да търсят в интернет левовата равностойност на финансовите услуги. Това си е чист лобизъм в интерес на застрахователи, банки и бързи заеми. Те няма да бъдат проверявани, по тази причина няма по какъв начин да бъдат хващани в нарушаване ”, счита Божилов.

„ Българска народна банка би трябвало да упражнява надзор, само че банката на процедура е единствено регистратор. Нашите такси са по-високи от тези в Западна Европа и това може да се промени, единствено в случай че Българска народна банка се намеси. При дебата за началник на Народната банка никой от претендентите не повдигна въпроса за високите банкови такси ”, акцентира юристът.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР