Съгласно изявлението в разговора с делегацията Абдурахаман Чиани се е

...
Съгласно изявлението в разговора с делегацията Абдурахаман Чиани се е
Коментари Харесай

Лидерът на преврата в Нигер е склонен на преговори, но търси нови съюзници

Съгласно изказването в диалога с делегацията Абдурахаман Чиани „ се е извинил, че не е обърнал нужното внимание на екипа, изпратен от президента Тинубу и управителен от някогашния държавен глава военачалник Абдулсалами Абубакар “.

На 3 август делегация на ECOWAS отпред с военачалник Абубакар дойде в Ниамей, само че си потегли броени часове по-късно, без да успее да се срещне с новия водач в страната.

Ген. Чиани съобщи, че за заговорниците е „ печално “, че водачите на ECOWAS „ не са изслушали тяхната версия за обстоятелствата, преди да слагат ултиматум “.

На 30 юли, четири дни след преврата, водачите от ECOWAS взеха решение да наложат финансови наказания на Нигер и дадоха седемдневен ултиматум на военните да възстановят конституционния ред, като заплашиха, че в краен случай може да прибегнат до мощ.

На нова среща на върха в четвъртък водачите потвърдиха, че избират дипломатическите канали за връщане на президента Мохамед Базум на поста, като в същото време подредиха активизирането и разполагането на „ аварийните сили “ на организацията.

График и детайлности за възможна военна намеса не бяха огласени. Президентът на Кот д’Ивоар Аласан Уатара, чиято страна ще взе участие в силите, обаче съобщи, че те би трябвало да са подготвени да се намесят „ в най-кратки периоди “.

Според военачалник Чиани, представен в изказването на медиаторите, военните са свалили президента Мохамед Базум „ заради непосредствена опасност, която би засегнала освен Република Нигер, само че и Нигерия “.

Чиани е оправдал преврата с „ влошаващата се обстановка със сигурността “, подкопавана от насилието от страна на джихадистки групировки.

Френският министър на защитата Себастиен Лекорню съобщи в неделя, че държавните преврати в прилежащите на Нигер Мали и Буркина Фасо са отслабили битката „ против тероризма “ в Сахел и са насърчили възобновяването на „ огнище на тероризъм “ на ръба на Средиземно море.

Мали и Буркина Фасо, които също се ръководят от военни, показаха солидарността си с новата власт в Ниамей. Министърът на защитата на Нигер военачалник Салифу Моди беше на малко посещаване в Мали в петък. В събота делегация на нигерския режим се срещна в Конакри с президента на Гвинея полковник Мамади Думбуя (дошъл на власт също с преврат), с цел да изиска „ повече поддръжка за справяне с идните провокации “.

 

В неделя продължиха демонстрациите на последователи на преврата в Ниамей. Множеството, състоящо се най-вече от младежи, развяваше знамената на Русия, Нигер, Мали и Буркина Фасо, и скандираше „ Обичаме Чиани “.

Президентът на Нигер Мохамед Базум, който се намира в резиденцията си в Ниамей, откогато беше свален от власт на 26 юли, в събота беше посетен от лекаря си, откакто западни и африкански негови съдружници показаха паника за положението му.

dnavnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР