Съгласно информацията, разпространена от официалния туитър акаунт на мисията, качени

...
Съгласно информацията, разпространена от официалния туитър акаунт на мисията, качени
Коментари Харесай

Екипът на марсианската мисия Ал-Амал публикува за свободно ползване първата порция от научни данни!

Съгласно информацията, публикувана от формалния туитър акаунт на задачата, качени са 101 гигабайта данни за структурата и състава на марсианската атмосфера. 

Ръководството на плана също по този начин дава обещание, че занапред нататък на всеки три месеца ще се разгласяват порции от научна информация и фотоси без ограничавания. 

Така галактическата организация на ОАЕ се придържа към политиката за отвореност, която е общоприета от международната научна общественост. Съгласно тази политика, откакто дадена галактическа организация изпрати сполучливо задача до някое небесно тяло, на учените, построили изследователските принадлежности, се осигурява ограничен интервал от време, през което те могат да разгледат първи данните и да създадат открития преди всички останали. Този интервал е от порядъка на шест месеца (за междупланетните мисии) или една година (за астрономическите обсерватории), след което екипите са задължени да създадат обществени и да дават в сурова форма всички измервания, без да ги укриват от необятната общност. Именно такава е практиката на НАСА и на Европейската галактическа организация (ЕКА). 

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “Ал-Амал ” дойде наред в орбита към Марс на 9-ти февруари, а на 10-ти април научните ѝ принадлежности бяха задействани. Тъй като на 10-ти октомври се навършват тъкмо шест месеца от този момент, с днешното обявяване ОАЕ извършва своя ангажимент за гласност. 

Данните могат да бъдат свалени от следния списък: https://sdc.emiratesmarsmission.ae

“Наблюденията съдържат характерности, които бяха изцяло непредвидени и ние имаме вяра, че ще имат съществени последици за съществуващите модели по отношение на марсианската атмосфера и за нашето схващане за нейното държание. Просто не сме очаквали структури от подобен магнитуд и комплексност ”, оповестява ръководителят на научния екип Хеса Ал-Матруши.

Сведенията разкриват, че плътността на атомния О2 в атмосферата на Червената планета варира доста повече, в сравнение с до момента се считаше и това е индикатор, че нивото на атмосферна турбуленция е извънредно.

“Атомният О2 се образува от слънчевата светлина, която разцепва водните молекули в долната част на атмосферата, след което той дифундира в горната част на атмосферата и заобикаля към космоса ”, споделя Сара Ал-Амири от галактическата организация на ОАЕ. “Кислородът е най-гъст наоколо до Марс, като обкръжава планетата сходно на ослепителен пръстен, след което изтънява и избледнява с отдалечаването ”.

Напомням, че главните научни цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. “Ал-Амал ” проверява какви са механизмите, по които водородът и кислородът напущат горните атмосферни пластове и отлитат в галактическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията за какво атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В предишното марсианската повърхнина е била топла и покрита с океани, а през днешния ден е студена пустиня.

За тази цел на борда на автоматизираната междупланетна станция са инсталирани три издигнати в Съединени американски щати научни прибора:

– това е главната камера на задачата. Тя е основана от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да снима фотоси в ултравиолетовия и забележимия диапазон на електромагнитния набор.

– този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, Съединени американски щати. Той учи температурните характерности на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

– ултравиолетов спектрометър, още веднъж основан в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той учи горните атмосферни пластове на Червената планета.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР