“Съгласен съм да има глоба, ако книжката на шофьора е

...
“Съгласен съм да има глоба, ако книжката на шофьора е
Коментари Харесай

Каролев: Свалиха ми номерата, законът трябва да се промени

“Съгласен съм да има санкция, в случай че книжката на водача е с изминал период, само че не и 6 месеца автомобилът да не се ръководи ”. Това съобщи през вчерашния ден икономистът Владимир Каролев. Той разгласи, че ще търси парламентарна поддръжка за ремонти в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). В събота Каролев бе спрян за инспекция край Сапарева баня и когато се оказало, че книжката му е с изминал период, катаджии му свалили номерата на колата.

 10-1-1

През септември 2015 г.за първи път бе препоръчана поправката в ЗДвП, която дава правото да се лишава регистрацията на колите. Това става посредством насилствена административна мярка (ПАМ), наложена наред с санкцията от 100 до 300 лева на нарушителя. Оттогава “Труд ” предизвестява за парадокса на тази ПАМ. Въпреки това в 43-то Народно събрание бе гласувана алинея 2а на член 171, съгласно която за 6 месеца до 1 година остава без регистрация автомобил, чиито притежател кара без брошура. След приключване на периода той би трябвало да върви да се реди на каналите на КАТ за нови номера.

Дерегистрацията работи от 21 януари т.г. Проблемът е, че има най-малко 4 хипотези за недееспособност на лидера. 1. Срокът на книжката е изминал. 2. Документът е загубен, погубен или откраднат. 3. Отнет е поради нарушаване. 4. Водачът в никакъв случай не е ходил на шофьорски курс.
Законът не прави разлика. Нещо повече – в 44-то Народно събрание одобриха допълнение на ал.2а, което в действие от 29 септември. То гласи, че се смъкват номерата на автомобила, каран от водач без брошура, без значение кой е притежателят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР