Сагата с язвата“ в топ центъра на Бургас започва през

...
Сагата с язвата“ в топ центъра на Бургас започва през
Коментари Харесай

Жабарникът на пъпа на Бургас може да стене красив площад


Сагата с " язвата “ в топ центъра на Бургас стартира през далечната 1989 година, когато теренът е предназначен за " Универмаг, базар и сложно публично обслужване “. Оттогава стартират и правосъдните каузи във връзка с продажбата на право на градеж по отношение на ликвидацията на бившето сдружение с общинско присъединяване " НАР МАГ “ ООД. През 2003 година ликвидаторът на " НАР МАГ “ ООД продава правото на градеж върху терена на частното сдружение " ГИР 2 “ ЕООД, към сегашния миг " Мариета “ ЕООД. През 2008 година Община Бургас предявява независими искания върху собствеността на терена, в резултат на което към сегашния миг е притежател на близо 11 дка. Останалите 638 кв. м. са благосъстоятелност на четири търговски сдружения. Обявените от тях капиталови ползи включват построяването на огромен търговски център. Община Бургас смята, че това не дава отговор на публичните потребности и че целият терен би трябвало да бъде предназначен за огромен градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за просвета.

Ако Общинският съвет поддържа това предложение, Община Бургас ще стартира да проектира и след това да влага в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих. По този метод ще се форсира решаването на този дълготраен проблем за града и ще се постави завършек на лабиринта от правосъдни каузи. В момента делото по подялба е едвам в първа фаза, а идната - може да продължи на три инстанции. Това значи още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е вероятност за благоустройство.

В предлагането си до локалния парламент кметът на Бургас се аргументира с нуждата да се оформи изцяло публично пространство от над 25 дка, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови /паметник на културата/, площад " Баба Ганка “, учебно заведение Кирил и Методий “, пешеходните зони в центъра на града, до бул. " Стефан Стамболов “. Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за отмора, за събития и озеленяване ще сътвори подобаваща градска среда.  Теренът ще бъде предназначен за обществена общинска благосъстоятелност за създаване на обект с първостепенно значение, което ще направи невероятно застрояването му с търговски здания и промяна на предназначението му в бъдеще.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР