Сагата Капитан Андреево“ около затворената частна лаборатория Евролаб“ не е

...
Сагата Капитан Андреево“ около затворената частна лаборатория Евролаб“ не е
Коментари Харесай

Сагата „Капитан Андреево“: За частният бизнес и държавния контрол на храните в ЕС

Сагата „ Капитан Андреево “ към затворената частна лаборатория „ Евролаб “ не е завършила. Властите оповестиха преди време, че на границата ще проработи нова, към този момент държавна лаборатория, защитавана от ДАНС. От есента на предходната година е оповестена социална поръчка за оборудването ѝ на стойност 4 680 000 лева

Онзи ден - на 06.04.2023 година, видно от обществения указател, оферта е подала една от двете следващи фирми-собственици на частната лаборатория „ Евролаб “ - свързвани с подземния свят и добили скандална популярност около случая „ Капитан Андреево “. Това е компанията с контракта за наем от предходните 10 години.

Кой ще бъде определен, ще забележим в бъдеще, само че bTV реши да огледа по какъв начин се случва контрола на храните през границата в този момент. Какъв път извървя страната от май 2022 година, когато bTV излъчи първото си следствие по случая, до момента? И по какъв начин протичат инспекциите на камиони?

Според сигнал на някогашни и сегашни фрагменти от виновната за контрола Агенция по храните, в този момент физически се ревизират доста по-малко камиони и се вършат по-малко проучвания.

bTV е още веднъж на границата - на рампата за здравен надзор над камионите с растителни храни митничар реже пломбата на камион. Инспектори на организацията по храните се готвят за инспекция.

„ Разтоварваме камион с лимони, генезис - Турция. В момента правим физическа инспекция, която би трябвало да приключи с взимане на проби за останки от пестициди, изяснява Николай Сербезов, контрольор от БАБХ.

Служителите вземат няколко лимона от разнообразни точки на пратката, с цел да ги подадат за лабораторно проучване. Преди 20 май предходната година то се организираше тук в частната  лаборатория „ Евролаб “. От тогава със заповед пробите се пращат в държавната „ Централна лаборатория по химични проучвания и надзор “ в София.

Преди таксите от по 420 лева за проучване и 488 лева за разтоварване на камион на пункта, отиваха по сметката на компанията.  Сега и лаборантите и товарачите са чиновници на организацията по храните, а милионите левове отиват за страната. Всичко това - след поредност държавни инспекции. И след следствието на bTV за метода, по който страната е позволила компаниите тук да развиват доходоносния бизнес.

„ Пробата я взехме, претегляме е на везната. Имаме кг и половина, оставяме я в камерата, след което водач на организацията два пъти в денонощието идват и ги карат до лабораторията в София “, каква още Николай Сербезов.

Преди - частната лаборатория за пестициди работеше в тази постройка - на метри от нашия камион с лимони, а притежателят ѝ изтъкваше удобствата ѝ.

„ Аз ангажирам единствено пространства, аз имам контракти с турските компании, които съставлявам и се изследват тука, тъй като тука тестът му излиза за един час “, обясняваше Васил Димитров, шеф на „ Евролаб 2011 “ през 2022 година
Сега наетата за лабораторията постройка е оповестена за обект на националната  сигурност и се пази от ДАНС.
Намираме се пред лабораторията на частната компания „ Евролаб 2011 “. „ Лабораторията не работи, пространствата са заключени и хората нямат достъп до тях. Вътре има единствено съоръжение. От май предходната година не работи, само че има лица, виновни за товара – единствено спедиция “, споделя Таня Иванова, контрольор от БАБХ.

Преди превозвачите на стоките чакаха проучванията и инспекциите тук не повече от денонощие. Сега - след безпорядък и опашки предишното лято, чакането на границата трае най-малко едно денонощие. „ Чакам от 48 часа “, споделя водач от Турция.

Преди никой не говореше за частниците на границата, кои са те и по какъв начин са определени. Сега – десетки медии разгласяват обстоятелства и взаимовръзки на първата компания наемател „ Стоп Груп “ с нейния представител Размиг Чакърян - Ами, чиито автограф седи на документите за първия десетгодишен наем на пространствата (от 2012 до f2022 г.).

Ами е прочут на Министерство на вътрешните работи, като непосредствен с разследваните за наркоразпространение Христофорос Аманатидис Таки и Красимир Каменов Къро. А шефът на Агенцията по храните разгласи, че компанията на Ами и записаната по-късно „ Евролаб 2011 “ са развивали бизнеса си единствено на база контракт за наем.

„ Там в действителност се прави и лабораторна активност, която в действителност изобщо не попада в този контракт “, сподели през 2022 година Христо Даскалов, изпълнителен шеф на БАБХ до август предходната година. 

Преди на всички рампи за надзор по храните нямаше работещи камери, признаха контрольорите. Сега - в двете здания, защитавани от ДАНС, тук снимат общо 24 камери.

Тази камера е една от двете инсталирани в залата за здравния надзор. Инспекторите на българската организация за сигурност на храните ни споделят, че камерите работят от месец и половина.

Целта на ръководещите от служебния кабинет е на границата още веднъж да проработи лаборатория, само че държавна. Есента е оповестена е социална поръчка за ново съоръжение на пункта, която е на стадий отваряне на предложения. Как обаче контролът на храните през „ Капитан Андреево “ се е подобрил в този момент - година по-късно?

bTv беседва с Ангел Мавровски - някогашен зам.-директор на Агенцията по храните (от февруари до септември 2022 г.), освободен малко след идването на служебния кабинет. Мавровски твърди, че в този момент фитосанитарните инспектори не ревизират физически всички преминаващи камиони.

„ Докато бях на поста зам.-изпълнителен шеф тази инспекция се правеше на 100% на всички камиони, които бяха с дестинация Европейски съюз. Тази периодичност е фрапантно занижена. Лица от региона на Свиленград ми загатнаха, че все още се вкарват всеобщо артикули, които по документи са един тип, а на процедура - напълно разнообразни “, споделя Ангел Мавровски.

Настоящият шеф на организацията по храните Д-р Иван Шиков дава отговор.

„ От средата на декември 2022 година в действие е към този момент нов правилник. Според този правилник нашите физически инспекции се разреждат, защото там има заложени минимални проценти на такива инспекции. По отношение цитрусите в този правилник е заложено минимално да се изследват 7% от пратките. Към момента в „ Трейсис “ информацията ни е, че имаме 23% изследвани такива колета “, изяснява Иван Шиков.

Питаме шефа и друго - по европейски условия пробите за пестициди от плода грейпфрут би трябвало да се вземат от 30% от преминаващите за денонощие камиони, само че от сигналите до bTV излиза наяве, че инспектори го вършат по-рядко. До момента през 2023 година проби за грейпфрут са приблизително 16%, сочи профилираната електронна база данни на Агенцията по храните „ Трейсис “.

Подобно разминаване сред изисквани и изпълнени проби за пестициди виждаме и за чушките, нара и мандарините. Директорът на организацията изяснява занижения брой проби с потенциала на държавната лаборатория. Казва, че е по-малък от този на частната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР