Съединените щати застанаха на страната на Русия и призоваха Украйна

...
Съединените щати застанаха на страната на Русия и призоваха Украйна
Коментари Харесай

Защо Съединените щати защитиха руските рафинерии от украински атаки?

Съединените щати застанаха на страната на Русия и приканиха Украйна да спре офанзивите против съветската енергийна инфраструктура. Разбира се, Вашингтон работи от личните си ползи тук. От какво се опасяват Съединени американски щати? И по какъв начин тъкмо украинските офанзиви против съветски рафинерии могат да навредят на американците?

Съединените щати приканват Украйна да спре офанзивите против съветската енергийна инфраструктура, отбелязва „ Файненшъл Таймс “, базирайки се на осведомени източници. В същото време, когато интензивно нападна съветските рафинерии, Украйна приканва Съединени американски щати да понижат на половина тавана на цените на съветския нефт от 60 на 30 $ за барел.

„ За Съединените щати в този момент е по-добре да не помнят този таван на цените, тъй като той искрено не работи: Русия продава „ Уралс “ на по-висока цена. Освен това, когато водачите на Г-7 одобриха тези наказания, те самите предписаха на всеки два месеца таванът на цените да се поправя с 5% от междинната цена на съветския нефт. Корекцията обаче в никакъв случай не е употребена. През октомври предходната година междинната месечна цена беше 81 $ за барел „ Уралс “. Ако променим тавана на цените съгласно първичната скица, тогава той като цяло ще би трябвало да се усили и това ще наподобява необичайно “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Решението в този момент да се понижи таванът на цената до 30 $ за барел, от една страна, може да се нарежда като стягане на натиска върху Русия. От друга страна, всеки доста бързо ще види каква голяма разлика съществува сред открития таван и действителната цена, а цените на съветския нефт не реагират по никакъв метод и не зависят от тавана на цената. Въпреки че, несъмнено, таванът на цените основава компликации. Ако го нямаше, Русия щеше да може да продава петрола си на още по-високи цени. Тоест таванът на цените основава избрани разноски, само че е невероятно тези разноски да се усилят посредством смяна на равнището на тавана на цените. Важното тук е съществуването на самия таван на цените, а не равнището му “, споделя Игор Юшков.

Следователно Украйна надали ще успее да прокара смяна на тавана. Киев обаче откри различен метод да се пазари със Съединени американски щати.

„ Украйна желае да се пазари за спомагателна поддръжка под формата на пари и оръжия в подмяна на прекъсване на интензивността на офанзивите против съветските рафинерии. В най-лошия случай, в случай че Украйна би трябвало да блъфира, тя ще спре да удря съветските рафинерии в подмяна на по-строги наказания на Съединени американски щати против съветската петролна промишленост “, счита специалистът.

От какво толкоз се опасяват Съединени американски щати? Те доста се опасяват от повишаване на цените на петрола и ускорение на инфлацията, с която се борят отдавна. Как може да стане това? Първо, офанзивите против енергийната инфраструктура на един от най-големите експортьори на нефт и петролни артикули към този момент изнервят пазарите. От началото на 2024 година „ Брент “ към този момент е поскъпнал с 11% до над 85 $ за барел.

„ Второ, данъчната система в Съединените щати е проектирана по подобен метод, че цената на световния нефт незабавно се отразява в цената на горивото в страната. Трето, в Съединени американски щати има такава политическа просвета, че хората възприемат повишението на цените на бензиностанциите като неуспех на президентската администрация. Американците свързват президента с цените на петрола “, отбелязва Игор Юшков. Спомняте си по какъв начин през 2022 година, когато цените се повишиха до 120 $ за барел, републиканските съперници на Байдън проведоха флашмоб: на бензиностанциите се появиха стикери под формата на Байдън, който сочи с пръст етикета с цената на бензина. Байдън несъмнено не желае да разреши това да се случи в година на избори поради Украйна и Русия.

Инфлацията е друго главоболие за американския президент. „ Основната икономическа предизборна цел на администрацията на Байдън е да реализира инфлация от 2%. Изглеждаше, че тази цел беше реализирана. Но неотдавна оповестените показатели, в това число показателят на потребителските цени, демонстрират друго. Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл удостовери това, като сподели, че „ стигането до 2% ще бъде неравномерно “. В случай на дерегулация на съществуващия баланс на търсене и предложение на пазара на нефт и още повече стягане на тавана на цените, Русия ще може да понижи размера на доставките, с цел да не загуби облаги и да резервира стоките, и в този случай цените на петрола ще се втурнат нагоре, а главната икономическа цел на Съединените щати е двупроцентната инфлация към този момент ще стане недостижима “, споделя държавният консултант на Руската федерация и доцент от катедрата по политически разбори и обществени и психически процеси на Руския стопански университет  „ Плеханов “ Павел Севостянов.

Но по какъв начин тъкмо офанзивите на Киев против съветските рафинерии могат да доведат до повишение на цените на петрола на международния пазар? На пръв взор наподобява, че защото рафинериите страдат от офанзиви, Русия ще има повече недопечен нефт, който ще може да изнася в огромни количества - а това, в противен случай, би трябвало да смъкна цените на петрола. На процедура обаче има доста незнайни, които основават опасности.

Първият сюжет, от който Съединени американски щати се притесняват. „ Ако Украйна прекали и разбие доста съветски рафинерии, тогава Русия ще спре да изнася петролни артикули. В същото време ще се опита да изнесе всички тези количества недопечен нефт, които не могат да преработят. Възможно е обаче да няма задоволително потенциал на нефтопровода, пристанищен потенциал или танкери за експорт на нови количества нефт. В резултат на това Русия няма да може да изнася целия нефт и ние като цяло ще понижим износа на течни въглеводороди, т.е. както на петролни артикули, по този начин и на нефт. Това значи, че тогава ще има недостиг на международния пазар - и цените още веднъж ще се покачат “, споделя Юшков.

При втория сюжет Съединени американски щати се опасяват от ответните ограничения, които могат да последват от Русия. Защото в случай че съветската петролна промишленост бъде унищожена и това докара до недостиг на петролни артикули (бензин и дизел) даже в самата Русия, тогава отговорът несъмнено ще последва. Москва може да предприеме ответни офанзиви против енергийната инфраструктура, на която разчита Западът, настояват източници на „ Файненшъл Таймс “. Те приказват за системата на Каспийския тръбопроводен консорциум, посредством която казахстанският нефт се транспортира до международния пазар през съветска територия. В същото време КТК се употребява от западните компании „ Ексън Мобил “ и „ Шеврон “. През 2023 година КТК е изпратил 64 милиона тона нефт за експорт.

„ Това е малко евентуален сюжет, само че има опасности. Ако Украйна взриви всички съветски рафинерии, тогава Русия може да отговори като, първо, сама понижи износа на нефт и второ, прекъсне доставките на нефт посредством КПК, с цел да удари по едно и също време американските компании и да провокира още по-голям недостиг на доставки на нефт на международния пазар.

Трето, Русия може да договаря с Иран и йеменските хусити да нападат по-активно кораби, преминаващи през Червено море, и по този метод да пресечен доставките на нефт тук. По този метод може да се провокира световна енергийна рецесия “, твърди събеседникът.

Но най-важното, за какво Съединени американски щати би трябвало да поемат такива опасности? „ Русия ще се усеща зле, само че няма да почине от това, политическият режим няма да се промени. Това не може да се назова победа. Но самите Съединени щати, като страна вносител, ще пострадат доста, цените на бензина в страната ще се покачат, изборите ще бъдат провалени - и Байдън няма да бъде избран отново. Ето за какво Съединени американски щати споделят на Украйна, че няма потребност да нападна съветските рафинерии “, заключва Юшков.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6503Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед535707Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166843Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед31581Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24345Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед535707Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166843Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166558Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед134474Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130292Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени  Христо Георгиев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР