Съединените щати целят да насърчат Сърбия по пътя ѝ към

...
Съединените щати целят да насърчат Сърбия по пътя ѝ към
Коментари Харесай

Сърбия се нуждае от сделка с Косово, за да не гледа към Русия, каза бъдещият посланик на САЩ

Съединените щати целят да насърчат Сърбия по пътя ѝ към евроинтеграцията, която ще ѝ помогне да гледа " на Запад, а не към Русия ". Това включва нормализация с Косово, разгласи номинирания за дипломат на Вашингтон Антъни Годфри на чуването си в сената.

Годфри двукратно даде сигнал по време на предаваното онлайн чуване (заедно с още трима номинирани, измежду които и бъдещият дипломат в България), че е подготвен да поддържа решение, инициирано и осъществено от самите Белград и Прищина, стига то да способства за районната непоклатимост. Не му бяха заложени въпроси за проектите, оповестени предходната година за договорка, вероятно включваща замяна на територии, подкрепяна тогава от Съединени американски щати, само че не и от страни като Германия.

Попитан от сенатор Джийн Шахийн за съветската бойна техника, доставена за Сърбия (част от която обаче бе арестувана в Румъния), той загатна " очевидния опит на Русия " да въздейства на протичащото се в Белград и " терзанията на други страни, свързани с 90-те и ролята на Сърбия в този интервал. " Шахийн посочи предходни опити на Москва да затрудни разговора на Белград и Прищина. Отговорът на Годфри бе, че за поощряване на сърбите по пътя към интеграцията Съединени американски щати " работят крепко с европейските сътрудници " и го вършат " както в Прищина, по този начин и в Белград, във Вашингтон и в Москва. И двете страни имат потребност от това... нашата работа е, дружно с европейците, да им помогнем да се случи. "

Последва въпрос за неналичието на важен резултат от досегашните ограничения и за апелите за " по-голям ангажимент на Съединени американски щати. Годфри повтори, че крайното решение би трябвало да е на Белград и Прищина: " Това е европейски развой, техен е. Има способи, по които можем да го създадем по-привлекателен. "

Към Европа има от ден на ден рецензии, че с формати като брюкселския разговор от 2013 година тя не е помогнала в действителност да се приближат позициите на Белград и Прищина. Анализатори, подкрепящи самодейността на президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, упрекваха Брюксел и страни, членки на съюза, че блокират вероятни решения, без да са в положение да предложат опция.

" Сърбия и Косово да се върнат на масата "

На уеб страницата на американското посолство в Русия написа, че Годфри сега е заместител на посланика, виновен за " ръководството на съществени аспекти на американско-руските връзки ". При представянето му по време на чуването бе добавено, че владее съветски, турски и сърбохърватски.

Служил като консултант по политически въпроси в същото посолство сред 2015 и 2017 година, преди този момент е оглавявал дирекцията за Ирак в отдела за близкоизточни въпроси на Държавния департамент, работил е в задачите на Съединени американски щати в Багдад (също консултант по политически въпроси) и в Анкара (по военни въпроси). Бил е заместник-посланик в Ереван (2004-2007 г.), работил е в посолствата в Загреб, Дъблин и Минск, а преди дипломатическата си кариера е бил 12 години във флота.

" Току-що напуснах Москва и изцяло разбирам акциите за въздействие на Русия, " сподели той и изясни, че опитът му му оказва помощ да се оправи с това. " Стратегически интерес на Съединени американски щати е Сърбия да се развие като демократична страна " с господство на закона и сполучлива евроинтеграция. За задачата нормализацията с Косово е приоритет и по пътя към него ще бъдат подкрепяни " и двете страни " за " лично решение, което да подкрепя районната непоклатимост ". " Ще окуража страните да се завърнат на масата. "

Други проблеми са увеличаваща се цензура, потребността от битка с корупцията и повече работа за отбрана на малцинствата. Годфри увери, че ще работи за справяне с тези проблеми и добави, че самата Сърбия би трябвало да постави повече старания, с цел да ое по-привлекателна за бизнеса и да задъри младите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР