Съединените щати ще накажат Турция за това, че помага на

...
Съединените щати ще накажат Турция за това, че помага на
Коментари Харесай

Какви са шансовете на Вашингтон да застави Ердоган да скъса с Русия

Съединените щати ще санкционират Турция за това, че оказва помощ на Русия да заобиколи глобите. Това написа авторитетното американско издание The Wall Street Journal.

В публикацията си даже се приказва за механизмите за заобикаляне, по-специално за компания, основана в Турция, за която се твърди, че се занимава със сиво превозване на съветски нефт.

И, наподобява, всичко е разумно. Съединените щати, чието принуждаване на Русия да замрази спора посредством сполучлива атака на ВСУ се провали (тъй като офанзивата не беше успешна), се занимават с бягство от действителността.

Те се пробват да се убедят, че пакетната договорка с Москва не е единственият излаз от обстановката, че Русия към момента може да бъде победена в спора, по-специално като направи режима на наказания по-ефективен.

Съединените щати ще санкционират Турция за това, че оказва помощ на Русия да заобиколи глобите. Това написа авторитетното американско издание The Wall Street Journal. В публикацията си даже се приказва за механизмите за заобикаляне, по-специално за компания, основана в Турция, за която се твърди, че се занимава със сиво превозване на съветски нефт.

Реджеп Тайип Ердоган

И, наподобява, всичко е разумно. Съединените щати, чието принуждаване на Русия да замрази спора посредством сполучлива атака на ВСУ се провали (тъй като офанзивата не беше успешна), се занимават с бягство от действителността.

Те се пробват да се убедят, че пакетната договорка с Москва не е единственият излаз от обстановката, че Русия към момента може да бъде победена в спора, по-специално като направи режима на наказания по-ефективен.

Западът обаче стигна до самобитен стъклен таван в политиката си на наказания: към този момент е мъчно да се намерят такива нови ограничавания, които да ударят мощно Русия, само че в това време да бъдат релативно безболезнени за стопанските системи на Европа и Съединени американски щати. Затова задачата на новите санкционни пакети е да управляват осъществяването на старите, т.е. да покрият всички малки врати за заобикаляне.

Има какво да се натиска

Вашингтон оказва напън върху страните, върху които може – Киргизстан, Сърбия и, несъмнено, Турция. Който, с целия си суверенитет и темперамент на Ердоган, в този момент е извънредно уязвим на американски напън.

Уязвим по две аргументи. Първо, суверенитетът на Реджеп Ердоган постоянно се е основавал на мощна турска стопанска система и в този момент всичко не е доста добре с нея.

Инфлацията в страната до края на годината може да доближи 60%, а бюджетът чака грандиозни разноски за възобновяване на югоизточните региони на страната след земетресението.

„ Сега Ердоган в действителност се нуждае от огромни инжекции, с цел да поддържа стопанската система след земетресението и последните избори. Сумите варират от 50 до 100 милиарда $ “, споделя политологът Полина Бекер, колумнист на www. stanradar.com.

А тези пари могат да бъдат дадени единствено от западни институции.

„ Основният инструмент за напън за Съединените щати са финансите. Турция претърпява тежка икономическа рецесия и би желала да получи пари под формата на заеми или траншове от интернационалните финансови институции и това значително зависи от Вашингтон “, изяснява за ИА Регнум Никита Мендкович, началник на Евразийския изчерпателен клуб.

Всъщност Съединени американски щати към този момент демонстрираха кукичката на турците.

„ Не толкоз от дълго време Съединените щати дадоха обещание на Ердоган да дават заем в размер на 11-13 милиарда, само че за засегнатата Турция това е капка в морето “, споделя Полина Бекер.

Анкара би трябвало да направи отстъпки, с цел да получи спомагателни средства.

Вторият инструмент е вътрешната дестабилизация. Да, Съединените щати не провокираха опозиционни настроения след втория тур на президентските избори в Турция (когато Ердоган победи единствения опозиционен претендент единствено с 4,5% от гласовете), в подмяна на което, съгласно слуховете, Анкара се съгласи да утвърди приемането на Швеция в НАТО.

Опозицията обаче не си е отишла, а икономическите проблеми единствено се задълбочиха след изборите - локалният бизнес не има вяра в икономическата политика на Ердоган. Следователно инструментът за дестабилизация единствено се изостри.

„ Предвид разрастващата се вътрешнополитическа рецесия след изборите е вероятен разновидността за потребление на „ цветната гражданска война “.

Много специалисти обмисляха този вид след изборите през 2023 година, в този момент той е вероятен заради вътрешна неустойчивост и откровена отмалялост на популацията “, споделя Полина Бекер.

За благополучие, главният политически конкурент на Ердоган и подстрекател на част от религиозния (т.е. номинално проердогановския) електорат Фетхуллах Гюлен към момента живее в Съединени американски щати и е тясно обвързван с американското разузнаване.

„ Съединени американски щати управляват гюленисткото придвижване в страната, поддържат връзки с друга турска съпротива и може да се опитат да дестабилизират обстановката, като предизвикат митинги против Ердоган “, сподели Никита Мендкович.

И в последна сметка изборите в Турция не са завършили - напролет на идната година гласоподавателите още веднъж ще отидат в секциите.

„ Ердоган би трябвало да се оправи с общинските избори, планувани за март идната година. За да си възвърне контрола над огромните градове (като Анкара и Истанбул, които в този момент се управляват от опозицията), той би трябвало да завоюва прозападните градски гласоподаватели “, напомня Фондацията Карнеги.

Без маневра няма живот

При всички тези благоприятни условия обаче възможностите на Съединените щати да накарат Ердоган да откаже поддръжка за Русия (а не понижаване на равнището на поддръжка, какъвто беше казусът със възбраната на картите на платежната система МИР в Турция през 2022 година, а точно отказ) са ниски. Просто тъй като цената на този отвод за Ердоган ще бъде сериозна.

Факт е, че цялата външна политика на Анкара се базира на това, че тя има поле за маневриране. Турция няма задоволително запаси, с цел да бъде водещ състезател в Близкия изток (да не приказваме за Евразия), само че има огромни упоритости.

И Ердоган осъществя тези упоритости посредством непрекъснато лавиране сред противопоставящи се центрове на власт. Като се пробва да поддържа положителни връзки с всички и взимат такса за това, че тези връзки се поддържат като такива. За обстоятелството, че Турция не се намесва в спора на страната на съперниците, както и за даването на Турция на логистични благоприятни условия.

„ Маневрирането евентуално ще остане част от турската външна политика в кратковременен проект ", споделя Никита Мендкович.

" Страната би трябвало да реши финансовите си проблеми, като сътвори нов търговски и логистичен център сред Изтока и Запада за газ, зърно и други артикули ", съгласно него.

" А това е допустимо единствено при едновременна игра със САЩ-ЕС и Русия-Китай. В момента Турция няма икономическа субектност и маневрирането за нея е метод за опазване на суверенитета “, продължава Никита Мендкович.

Сега Америка не просто принуждава Турция да обърне тил на Русия – Вашингтон се пробва да принуди Ердоган да се откаже от маневрата и да се обвърже с американската външнополитическа каляска. И освен по „ съветския въпрос “.

Искането да се обърне тил на Русия ще бъде последвано от сходни указания за Иран, Китай и други американски противници. Те ще последват, несъмнено, ако Türkiye се откаже.

Тук Ердоган не се поддава, осъзнавайки, че в този случай може да постави край както на суверенната политика на страната, по този начин и на личните си лидерски упоритости.

Затова най-вероятно той ще стартира контраигра - ще показва готовността си да скъса връзките с американците, в случай че те се намесят в турските работи. С вярата, че Съединени американски щати (претеглили значимостта на Турция в НАТО) въпреки всичко ще решат да го оставят на мира.

В същото време, несъмнено, турският президент няма да бъде себе си, в случай че не се опита да употребява този американски напън, с цел да скъса с Русия.

Няма да се пробва да убеди съветското управление да направи спомагателни отстъпки, с цел да ускори решимостта на Турция да се опълчи на американските наказания. Концесии за Кавказ, зърнената договорка, Сирия, газовия хъб и така нататък

Москва обаче умее да разчита и играта на турския сътрудник - за благополучие ние я играем от доста години. И можем да му отговорим с учтиво „ не “.

Първо, тъй като смисъла на Турция в съветските схеми за заобикаляне на глобите, въпреки и огромно, има низходяща наклонност.

„ Да, Турция е директна точка, когато работим с африканските пазари и заобикаляме глобите, с цел да поддържаме търговията с Европа. Но имаме доста търговски пътища в други направления, като Китай и Южна Азия “, споделя Никита Мендкович.

Второ, тъй като Турция не е съветски съдружник и никой няма да й прави безвъзмездни услуги.

„ Русия в този момент употребява всяка опция, продължава да работи с Турция, макар че би било неточност да я назоваваме недвусмислено другарска страна. Тя е като южняка на пазара с хитро кривогледство и неясен генезис. Не е ясно какво има поради и везните са неточни, само че доматите са най-хубавите като качество и цена “, споделя Никита Мендкович.

Купуваме домати, до момента в който ни трябват и до момента в който има по-добра оферта. Не повече.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР