Съединените щати са предложили да продадат на Турция своята зенитно-ракетна

...
Съединените щати са предложили да продадат на Турция своята зенитно-ракетна
Коментари Харесай

Ердоган: САЩ ни предложиха системи Пейтриът, ако Анкара обещае да не активира руската С-400

Съединените щати са предложили да продадат на Турция своята зенитно-ракетна система Пейтриът, в случай че Анкара обещае да не задейства съветската система С-400, съобщи турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари 1954 година в Истанбул. Завършва, заяви Ройтерс. Ердоган окачестви предлагането като доста намаляване на американската позиция.

Двама турски чиновници обявиха за Ройтерс, че Турция прави оценка предлагането на Съединени американски щати, само че Анкара не е трансформирала проектите си за съветските системи С-400, които ще стартира да задейства идния месец.

Турция ще закупи нова партида съветски ракетни системи С-400

След тежки сражения в северозападния сирийски регион Идлиб тази година, Турция изиска от Вашингтон да разположи Пейтриът на нейната граница със Сирия за отбрана, само че Съединени американски щати обявиха, че Турция не може да има и С-400, и Пейтриът.

Пред кореспонденти в самолета при завръщането си от Брюксел Ердоган сподели, че Анкара е поискала от Вашингтон да разположи системи Пейтриът в Турция и е декларирала, че е подготвена също да купи системите от Съединени американски щати.

Ние направихме това предложение на Съединени американски щати за Пейтриът: Ако желаете да ни дадете Пейтриът, направете го. Ние също можем да купим Пейтриът от вас, споделил Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция.

Те също омекнаха доста по въпроса за С-400. Сега са на етапа "обещайте ни, че няма да активирате С-400 ", добави Ердоган.

Ердоган постоянно приказва за покупката на С-400 като за свършена договорка и декларира, че Турция няма да се откаже от нея, само че той не повтори тази позиция в коментара си във вторник.

Турски чиновници обявиха обаче, че позицията на Турция остава непроменена.

Съединени американски щати още веднъж направиха офертата за Пейтриът. Предишната твърда позиция на Съединени американски щати към този момент не е настояща. Те в този момент подхождат към Турция с по-голяма съпричастност, съобщи почитан чиновник. Основното изискване е С-400 да не бъдат задействани или с други думи - да останат "неразопаковани ".

Тази оферта се прави оценка, само че няма смяна за С-400, съобщи служителят, поискал да остане неизвестен.

Друг турски чиновник съобщи пред Ройтерс, че последното предложение на Вашингтон също включва Турция да се върне в програмата за изтребителя Ф-35, в която Турция е ангажирана като производител на части за самолета и покупател на самолети.

Турция е заявявала, че възнамерява да задейства системите С-400, които получи от Русия, през април. Съединени американски щати предизвестиха, че сходна стъпка ще задвижи американски наказания, въпреки че Анкара нееднократно е заявявала, че положителните връзки сред Ердоган и американския президент Доналд Тръмп ще могат да предотвратят това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР