Съединените щати призовават за намаляване с 250 млн. долара на

...
Съединените щати призовават за намаляване с 250 млн. долара на
Коментари Харесай

Вашингтон реже бюджета на ООН

Съединените щати приканват за понижаване с 250 млн. $ на идващия двегодишен действен бюджет на Организация на обединените нации 2018-2019 година и предложиха няколко съкращения. Това заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на дипломатически източници.

Този бюджет за постоянните действия, за личния състав и инфраструктурното съоръжение, който в този момент се разисква, би трябвало да бъде утвърден от 193-те страни членки преди края на декември. През идващите две години службите на Организация на обединените нации пресметнаха потребностите си на 5,4 милиарда $, като към този момент има направено редуциране от 200 милиона $ от бюджета за 2016-2017 г.

В секретариата на Организация на обединените нации работят към 40 хиляди души, наети от целия свят. Като максимален вносител Съединени американски щати заплащат 22% от този действен бюджет.

" Съединените щати споделиха с страните членки на Организация на обединените нации желанието си да понижат бюджета с 250 млн. $ ", обявиха двама дипломати за Агенция Франс Прес, при изискване че останат анонимни. Те желаят понижаване с към 5%, само че това е съвсем невероятно да се реализира, съгласно трети посланик.

Според няколко дипломатически източници Съединените щати в детайли са създали настояването си за вероятни " съкращения ". Те биха могли да обиден специфичните политически задачи на Организация на обединените нации - Палестина, Либия или Афганистан - информационната работа, да се намесят в областта на развиването и да доведат до заледяване на набирането на личен състав и на заплатите на чиновниците.

Американската задача в Организация на обединените нации отхвърля коментар. Отговор от Организацията на обединените народи не може да бъде получен неотложно.

Според посланик, който приказва, при изискване да остане неизвестен, Европейският съюз е предложил понижаване на бюджета със " 170 милиона $ ". " Това е класика ", споделя различен дипломатически източник: " Все още има два блока - Съединени американски щати и Европейски Съюз, - които желаят да понижат бюджета, и останалите, които не желаят ".

Дипломатическото посланичество на Европейския съюз в Организация на обединените нации също отхвърли да разяснява, като се базира на чувствителността на тематиката и продължаващите полемики.

Оперативният бюджет на Организация на обединените нации е обособен от бюджета за мирни интервенции, в които работят над 100 хиляди миротворци в към 15 задачи по целия свят. Този финален годишен бюджет бе признат през юни и е 7,3 милиарда $.

По това време Съединените щати към този момент приканиха за понижаване на този пакет, стеснен след договарянията до 600 милиона $. Първоначално Вашингтон, който е и най-големият вносител с 28,5%, искаше понижаване с 1 милиард $.

Със 193 страни Организация на обединените нации " се трансформира в страшилище и хартиена камара с отклонения ", преценят някои специалисти, които обаче показват същинската му цена. Бюджетът на Организация на обединените нации за мироопазващи интервенции е единствено " 0,4% от международните военни разноски ", сподели един от тях.

Новото финансово редуциране, поискано от Съединените щати, може да се окаже нездравословно за промените, планувани от генералния секретар на Организация на обединените нации португалеца Антонио Гутериш. Той пое функционалностите си през януари за да направи Организацията на обединените народи по-ефективна до 2020 г.

Преди седмица, на среща за финансирането на Организация на обединените нации, Гутериш изиска от членовете по-голяма еластичност в ръководството на организацията, в това число годишен действен бюджет, а не двугодишен.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР