Съединените щати премахнаха напълно оръжейното ембарго срещу Кипър при условие,

...
Съединените щати премахнаха напълно оръжейното ембарго срещу Кипър при условие,
Коментари Харесай

Кипър и Гърция под американския военен ботуш

Съединените щати отстраниха изцяло оръжейното ембарго против Кипър при изискване, че Никозия продължи да не разрешава на съветски военни кораби да влизат в пристанищата си. За първи път от 1987 година Кипър ще може да получава оръжия от Съединени американски щати без ограничавания. Решението беше взето от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

„ Това е удивително решение, което отразява разрастващите се стратегически връзки сред двете страни, в това число в региона на сигурността “, сподели президентът на Кипър Никос Анастасиадис одобрявайки решението на Съединени американски щати. А министърът на защитата на републиката Хараламбос Петридис назова цялостното унищожаване на оръжейното ембарго на Съединени американски щати за Кипър „ историческо събитие “. Това решение, сподели той, отразява отличните връзки сред Кипър и Съединените щати.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи на 16 септември, че Кипър „ е извършил нужните условия в сходство с признатото законодателство, с цел да позволи износа, реекспорта и прехвърлянето на отбранителни продукти на Република Кипър за финансовата 2023 година “.

Съединените щати от дълго време свързват въпроса за повдигането на оръжейното ембарго за Кипър със възбраната съветски военни кораби да влизат в пристанищата на острова. През март управляващите на Република Кипър отдръпнаха разрешението за влизане в нейните пристанища на четири съветски военни кораба, които желаеха да влязат в пристанището на Лимасол, които трябваше да търсят пристанища в други страни за презареждане. И това е макар многогодишните другарски връзки сред Русия и Кипър.

Като част от глобите на Европейски Съюз, Кипър също трябваше да затвори небето си за съветски самолети, което нанесе удар на кипърската туристическа промишленост. Тази година Кипър е изгубил към 800 хиляди туристи от Русия; загубите за острова ще възлязат на към 600 милиона евро. Санкциите доведоха и до внезапно намаляване на икономическите връзки на Кипър с Русия в други области.

Това се случва макар обстоятелството, че популацията на острова е доста другарски настроено към руснаците. Кипър е единствената страна в Европейски Съюз, в която болшинството поданици не считат Русия за виновна за рецесията в Украйна, според данните от изследване на статистическата работа на Европейския съюз Евробарометър. Никозия обаче не устоя на натиска на Съединени американски щати.

Според гръцкия вестник Katimerini повдигането на ембаргото ще разреши на въоръжените сили на Кипърската армия последователно да заменят руската или източноевропейската техника. Вестникът обръща внимание, че решението за повдигане на ембаргото провокира гневна реакция на турското външно министерство. Анкара " изрично осъжда " решението на Вашингтон. Турция прикани Съединени американски щати да " преразгледат това решение и да следват уравновесена политика към двете страни на острова ".

„ Съединени американски щати трансферират бойни самолети в Гърция и постановат наказания на Турция “, сподели турският президент. И добави, имайки поради Съединени американски щати: „ Ако не ни дадете F-16, ние ще намерим метод да се погрижим за себе си “.

Турция е недоволна и от усилването на военното съдействие на Съединени американски щати с Гърция. Анкара обръща внимание на обстоятелството, че Съединените щати разискват доставката на най-новите самолети F-35 за Гърция, модернизацията на съществуващите F-16, усилването на наличието си в Гърция в базите в Александруполис, Суда и други елементи на страната, а в този момент ще стартират да въоръжават и Никозия.

В същото време Вашингтон изключи Турция от програмата за F-35, а Конгресът на Съединени американски щати не утвърди заявката на Анкара за закупуването на F-16 Viper и модернизацията на 80-те самолета F-16, които към този момент са в Турция.

Почти по едно и също време с оповестяването на повдигането на оръжейното ембарго на Съединени американски щати за Кипър гръцките медии оповестиха, че Вашингтон ускорява военното си наличие в Гърция. Както Katimerini писа на 19 септември, Съединените щати трансформират новата си база в Александруполис в Северна Гърция във " втора Суда " - най-голямата американска база в Южното Средиземноморие в залива Суда на остров Крит. Александруполис, отбелязва вестникът, се е потвърдил като жизнеспособна опция на затворения Босфор; хиляди единици военна техника от Съединени американски щати и други страни от НАТО бяха „ бързо и дейно трансферирани към източния фланг на НАТО – от България и Румъния до Полша “ през Александруполис, откъдето бяха превозени до Украйна.

Сега Гърция се трансформира в главния претрупан пункт за доставки на западни оръжия за Киев. Съединените щати към този момент предложиха на Атина пристанището на Александруполис да бъде драгирано, разширено и издигнат нов пристан, с цел да побере модерните разрушители от клас Арли Бърк на Военноморски сили на Съединени американски щати, които носят управляеми ракети и имат усъвършенствани благоприятни условия за електронна война.

Александруполис се намира покрай Черно море. Тук се вижда стремежът на Съединени американски щати да основат балканска инфраструктурна мрежа, която да обгръща Егейско море, Румъния, а оттова да стига до Унгария и Полша. В същото време американското наличие в Гърция не се лимитира единствено до Александруполис.

Продължават полемиките за надграждане на инфраструктурата въз основата Суда, с цел да побере най-модерните БПЛА и самолети от пето потомство като F-35. През 2020 година Конгресът на Съединени американски щати отпусна средства и за инсталирането на високоточен лекомислен радар за следене на Егейско море. Към това се прибавя наличието на Съединените щати във военновъздушната база Лариса, която се реконструира, с цел да може да обслужва по-постоянно БПЛА и летящите танкери за въздушно зареждане.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР