Съединените щати одобриха продажбата на модерни бойни анкове на стойност

...
Съединените щати одобриха продажбата на модерни бойни анкове на стойност
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажбата на бойни танкове на Бахрейн за 2,2 млрд. долара

Съединените щати утвърдиха продажбата на съвременни бойни анкове на стойност 2,2 милиарда $ на Бахрейн - съдружник от Персийския залив, който в миналото беше подложен на оръжейно ембарго поради репресиите против шиитските инакомислещи.


Държавният департамент заяви, че е уведомил Конгреса, че е подготвен да продаде 50 танка M1A2 Abrams, които нормално се употребяват за сухопътни бойни дейности, на дребната островна страна, която е в напрегнати връзки с близкия Иран.

" Предложената продажба ще усъвършенства способността на Бахрейн да посрещне актуалните и бъдещите закани, като обезпечи надеждни сили, които могат да възпрат съперниците и да обезпечат опция за присъединяване в районни интервенции със Съединени американски щати и други партньорски страни ", се споделя в изказване на Държавния департамент.

Конгресът към момента може да блокира продажбата, макар че множеството военни покупко-продажби се утвърждават.

Бахрейн е дом на Пети флот на Военноморски сили на Съединени американски щати и е систематизиран като главен съдружник отвън НАТО, което му дава привилегировано съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати.

Единствено измежду арабските страни Бахрейн се включи като член на обединението, ръководена от Съединени американски щати и Англия, която нанесе удари по йеменските бунтовници хути, съдружници на Иран, поради нападенията над кораби, осъществени в символ на взаимност с палестинците в спора сред Израел и Хамас.

Танковете " Ейбрамс ", едни от най-тежките в света, са съществена опора на американската войска.

Миналата година президентът Джо Байдън утвърди даването на танкове " Ейбрамс " на Украйна за отпор на съветските нашественици, откакто в началото имаше опасения по отношение на времето, належащо за производството и образованието на украинските сили за работа с машините.

Държавният департамент съобщи, че към 30 американски реализатори и един държавен чиновник ще бъдат изпратени в Бахрейн за период до пет години, с цел да водят образованието.

Бахрейн стана обект на рецензии през 2011 година, когато, подсилен от другата сунитска страна Саудитска Арабия, потуши въстание, водено от шиитската общественост, която настояваше за конституционна монархия и определен министър-председател.

Тогава президентът Барак Обама наложи оръжейно ембарго за период от четири години. Бахрейн се върна към благоволението на Съединени американски щати при някогашния президент Доналд Тръмп, който приветства признаването на Израел от Бахрейн.

Миналата година администрацията на Байдън подписа ново съглашение с Бахрейн за усилване на отбранителните и икономическите връзки, в това число посредством по-голям продан на разследваща информация./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР