Съединените щати обвиниха Русия, че нарушава договора Нов СТАРТ (New

...
Съединените щати обвиниха Русия, че нарушава договора Нов СТАРТ (New
Коментари Харесай

САЩ: Русия нарушава ярдения договор Нов старт

Съединените щати упрекнаха Русия, че нарушава контракта " Нов СТАРТ " (New Start), последният главен дирек на контрола на нуклеарните оръжия сред двете страни след Студената война, съобщи " Гардиън ".

Според Съединени американски щати Москва отхвърля да позволи инспекционни действия на своя територия. Договорът, който влезе в действие през 2011 година и беше продължен през 2021 година с още пет години, лимитира броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединените щати и Русия могат да разположат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, с цел да ги доставят.

Двете страни, които по време на Студената война бяха лимитирани от мрежа от съглашения за надзор на въоръженията, към момента имат дружно към 90% от международните нуклеарни бойни глави. Вашингтон се стреми да резервира контракта, само че усложнените от нахлуването в Украйна връзки с Москва усложняват задачата.

" Отказът на Русия да улесни инспекционните действия пречи на Съединените щати да упражняват значими права според контракта и заплашва жизнеспособността на американско-руския надзор върху нуклеарните оръжия ", сподели представител на Държавния департамент в мнения по имейл, написа английското издание.

През август Москва спря съдействието с инспекциите по контракта, като изясни решението си с рестриктивните мерки за пътешестване, наложени от Вашингтон и неговите съдружници, само че сподели, че към момента се придържа към наредбите на контракта.

Преговорите сред Москва и Вашингтон за възобновяване на инспекциите в границите на " Нов СТАРТ " трябваше да се проведат през ноември в Египет, само че Русия ги отсрочи, като упрекна Съединените щати в " токсичност и неприязън ". Никоя от страните не е определила нова дата.

В понеделник Русия сподели на Съединените щати, че договорът може да изтече през 2026 година без замяна, защото съгласно нея Вашингтон се пробва да нанесе " стратегическо проваляне " на Москва в Украйна.

Руският президент Владимир Путин насочи зле прикрити закани за потребление на нуклеарни оръжия в Украйна, съживявайки страховете от ерата на Студената война за апокалиптична война. Малко откакто встъпи в служба, Байдън удължи " Нов СТАРТ " с пет години до 2026 година и по този начин да де време за договаряния, като в същото време резервира считания от администрацията за значим действителен контракт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР