Съединените щати обмислят да свалят обвиненията от Джулиан Асандж. Това

...
Съединените щати обмислят да свалят обвиненията от Джулиан Асандж. Това
Коментари Харесай

Джо Байдън обмисля да свали обвиненията от Джулиан Асандж

Съединените щати обмислят да смъкват обвиняванията от Джулиан Асандж. Това удостовери президентът Джо Байдън, който съобщи, че преглежда отправеното искане. Основателят на „ Уикилийкс ” е в арест във Англия, където чака решение дали ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати.

През февруари австралийският парламент утвърди предложение, призоваващо Асандж да бъде освободен в родната си страна Австралия. Запитан в сряда за апела на Австралия да приключи правосъдното гонене на Асандж, Байдън сподели пред кореспонденти в Белия дом: „ Обмисляме го “.

CNN се обърна към Съвета за национална сигурност за спомагателен коментар по отношение на думите на президента. Американските управляващи настояват, че 52-годишният Асандж е изложил животи на риск, като е разгласил секретни военни документи и от години желаят изгонването му по обвинявания в шпионаж. Асандж е преследван от Съединени американски щати за издание на поверителни военни записи, предоставени от някогашния анализатор на военното разузнаване Челси Манинг през 2010 и 2011 година

Джулиан Асандж обаче упорства, че разкритията които прави посредством „ Уикилийкс ” са проверяваща публицистика. Съединените щати го упрекват, че на процедура се занимава със шпионска активност.

Американският боец, който през 2010 година му даде документи, уличаващи армията във военни закононарушения, получи 35-годишна присъда. Но няколко години по-късно тогавашният президент Барак Обама я опрости.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР