Съединените щати обмислят да изпратят оборудване за противовъздушна отбрана Хоук

...
Съединените щати обмислят да изпратят оборудване за противовъздушна отбрана Хоук
Коментари Харесай

САЩ праща на Украйна ПВО "Хоук", за да се защити от дроновете

Съединените щати обмислят да изпратят съоръжение за противовъздушна защита " Хоук " в Украйна, с цел да й оказват помощ да се отбрани от офанзивите с съветски дронове и крилати ракети, предава Ройтерс, като се базира на свои източници.

Ракетите прехващачи " Хоук " ще бъдат надграждане на ракетните системи " Стингър " - по-малка система за противовъздушна защита с по-малък обхват - която Съединените щати към този момент изпратиха след съветската инвазия.

Администрацията на Байдън ще употребява специфичните си пълномощия, с цел да трансферира оборудването " Хоук ", което е основано на технология от ерата на Виетнам, само че е надграждано няколко пъти. Тези пълномощия разрешават на Съединените щати да трансферират отбранителни средства от ресурси бързо без утвърждение от Конгреса в отговор на изключителна обстановка.

Ройтерс към този момент не може да посочи с какъв брой системи и ракети " Хоук " разполагат Съединените щати за прекачване. Белият дом отхвърли коментар.

Системата " Хоук " е предходник на системата за противоракетна защита " Пейтриът ", създадена от Raytheon, която няма да бъде предоставяна на Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание на президента на Украйна Володимир Зеленски, че Вашингтон ще даде на Украйна усъвършенствани въздушни системи след опустошителния ракетен обстрел от Русия по-рано този месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Испания има намерение да изпрати четири системи " Хоук ".

Съединените щати евентуално в началото ще изпратят ракети прехващачи за системата " Хоук " в Украйна, защото не е ясно дали задоволително американски системи от този модел са в положително положение, сподели един американски чиновник пред Ройтерс. Американските системи са били в запас от десетилетия.

Помощта евентуално ще се отпусне по-късно тази седмица, споделиха американски чиновници. Един от тях съобщи, че евентуално ще бъде към половината от размера на последните пакети за подкрепяне на сигурността, които са към 700 милиона $.

Засега не е ясно дали в тях ще бъдат включени и системите " Хоук ", само че американски чиновници по-рано предизвестиха, че размерът и съставът на пакетите за военна помощ могат да се трансформират бързо.

От съветското навлизане на 24 февруари в Украйна, Съединените щати са изпратили на Киев военна помощ на стойност към 17,6 милиарда $.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР