Съединените щати напълно прекратиха полетите на своите стратегически дронове Global

...
Съединените щати напълно прекратиха полетите на своите стратегически дронове Global
Коментари Харесай

САЩ се отказаха да използват стратегически дронове над Черно море

Съединените щати изцяло прекратиха полетите на своите стратегически дронове Global Hawk над Черно море след инцидента с американския дрон Reaper край Крим. Това сочат данни на профилирания уебсайт Flightradar24, оценени от " Спутник ".

В средата на март американското държавно управление съобщи, че руски изтребител е залял с гориво и се е сблъскал с американски безпилотен уред MQ-9 Reaper, летящ наоколо до Крим, което в последна сметка е принудило Съединени американски щати да смъкват дрона в Черно море.

От своя страна Русия отхвърли да е атакувала безпилотния уред по какъвто и да е метод и уточни, че дронът е нарушил рестриктивните мерки на въздушното пространство и е изгубил надзор след внезапна маневра.

По данни на Flightradar24 за последно американски дрон Global Hawk е прелетял над Черно море край крайбрежията на Крим на 21 март.

Оттогава американските безпилотни апарати за наблюдаване, основани в Сицилия, Италия, не са навлизали във въздушното пространство над Черно море.

Преди това, от началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година, американските военни са правили приблизително по 8-10 разследващи полета на месец над морето.

От 21 март до 20 април американските дронове Global Hawks са направили едвам три полета от въздушната база в Сицилия. Това обаче се е случило в рамките на румънското въздушно пространство на разстояние от над 400 километра от Крим — отвън обсега на радарите на дроновете, които са способни да получават радарни изображения на дадена зона при оптимален обсег от 200 километра.

" След случая с американския дрон Reaper, който падна във водите на Черно море на 14 април, апаратите Global Hawks направиха единствено още два полета над Черно море - на 17 март и 21 март - и двата на разстояние не по-малко от 140 километра от южния бряг на Крим ", уточни източник, осведомен с въпроса.

" Очевидно американското командване счита по-нататъшните полети в този регион за непрактични. От една страна, количеството информация, получавана посредством дрон на такова разстояние, внезапно намалява; въпреки това, след 14 март Съединени американски щати бяха изправени пред опасността да изгубят подобен вид съоръжение, а Global Hawk е няколко пъти по-скъп от Reaper и разполага с най-модерното съоръжение ", обясниха източниците.

Northrop Grumman RQ -4 Global Hawk е безпилотен летателен уред за наблюдаване на огромна надморска височина, употребен от военновъздушните сили на Съединени американски щати за събиране на разследваща информация и поддържане на военните сили в международни военни интервенции.

Global Hawk са способни да летят до 36 часа при разстояние до 22 000 км. Този вид дронове са снабдени с разнообразно разследващо съоръжение, като радари, оптични системи за следене и инфрачервени датчици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР