Съединените щати наложиха санкции на президента на босненско-хърватската федерация в

...
Съединените щати наложиха санкции на президента на босненско-хърватската федерация в
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции на политици от Босна и Херцеговина

Съединените щати постановиха наказания на президента на босненско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина Маринко Чавара и на министър в Република Сръбска Ален Шеранич в понеделник за дейности, които съгласно Вашингтон заплашват стабилността на района, предава Ройтерс.

Маринко Чавара, член на националистическата партия на босненски хървати, и Ален Шеранич, министър на опазването на здравето на Република Сръбска, " подкопават Дейтънското съглашение, което постави завършек на войната от 1992-95 година и демократичните процеси или институции ", се споделя в изказване на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Със глобите се блокират всички парцели в Съединени американски щати, които двамата политици имат, и като цяло не разрешават на американските жители да правят каквито и да било транзакции с тези парцели.

Санкциите са последният ход на Съединени американски щати, целящ да притисне националистическите политици да се придържат към Дейтънското съглашение от 1995 година, което постави завършек на войната от 1992-95 година сред мюсюлманите, хърватите и сърбите.

Споразумението раздели страната на самостоятелни райони - доминираната от сърбите Република Сръбска и босненско-хърватската Федерация - свързани с мултиетническо централно държавно управление. Чавара е президент на Федерацията от 2015 година

Министерството на финансите съобщи, че глобите против Чавара са за отвод от 2019 година да извърши задължението си да номинира съдии за Върховния съд в страната от описи с претенденти, формирани от съвет, образуван за обезпечаване на самостоятелна правосъдна система.

" Чавара беше в допълнение глобен за това, че е виновен или съизвършител, или директно или непряко зает с дейности или политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Западните Балкани ", се споделя в изказването.

Санкциите на Шеранич бяха за усилване на " дестабилизиращата " сепаратистка активност на подкрепяния от Русия водач на Сръбската република Милорад Додик, който, се споделя в изказването.

Шеранич промотира закон за основаване на организация на Република Сръбска за обзор на новите медикаменти, подкопавайки националната организация със същата роля, се споделя в изказването на американското Министерство на финансите на Съединени американски щати. Законът към момента не е влезнал в действие.

Додик, сръбският член на националното междуетническо тристранно президентство, разпали най-тежката следвоенна политическа рецесия в Босна, заявявайки.
 Додик желае да прекрои Балканите, а дали Москва ще го финансира постоянно?
Додик желае да прекрои Балканите, а дали Москва ще го финансира постоянно?

Опасни мечти...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР