Съединените щати казаха, че са готови за незабавна среща с

...
Съединените щати казаха, че са готови за незабавна среща с
Коментари Харесай

САЩ са готови за незабавна среща с Русия за ядрените оръжия

Съединените щати споделиха, че са подготвени за незабавна среща с Русия, с цел да бъде финализирано съглашение за надзор върху нуклеарните оръжия, съобщи Ройтерс.

"Оценяваме желанието на Руската федерация за реализиране на прогрес по въпроса за контрола върху нуклеарните оръжия ", съобщи в официално съобщение говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

Тя изрази вяра, че Русия ще даде нужните компетенции на своите дипломати за реализиране на надеждно съглашение.

По-рано през днешния ден Русия съобщи подготвеност да замрази общия брой на своите нуклеарни бойни глави, в случай че Съединени американски щати създадат същото, тъй че двете страни да удължат с една година последния си огромен контракт за надзор върху оръжията. "Русия предлага удължение на новото съглашение СТАРТ с една година и е подготвена дружно със Съединени американски щати да поеме политически ангажимент за "замразяване " на броя на нуклеарните бойни глави, притежавани от страните, за този интервал ", съобщи съветското външно министерство.

Предложението, направено две седмици преди президентските избори в Съединени американски щати, наподобява смекчава различията сред Москва и Вашингтон за ориста на новото съглашение СТАРТ, което изтича през февруари.

Миналата седмица Съединени американски щати отхвърлиха съветско предложение за абсолютно удължение на контракта с една година, като споделиха, че не могат да одобряват предложение, което не планува заледяване на всички нуклеарни бойни глави.

Днешното изказване на съветското външно министерство обаче допуска, че има доближаване сред позициите на двете страни.

Новият СТАРТ, подписан през 2010 година, постанова ограничавания върху стратегическите нуклеарни арсенали на Съединени американски щати и Русия.

Москва съобщи, че замразяването на броя на бойните глави и удължаването на контракта с една година биха били вероятни, в случай че Вашингтон не насочва спомагателни претенции. Според Русия удължаването би дало време на двете страни, с цел да обсъдят по-задълбочено контрола върху оръжията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР