Съединените щати искат да сформират възможно най-широката морска коалиция за

...
Съединените щати искат да сформират възможно най-широката морска коалиция за
Коментари Харесай

САЩ търсят възможно най-широката морска коалиция в Червено море

Съединените щати желаят да образуват " допустимо най-широката " морска коалиция за отбрана на корабите в Червено море и да изпратят " значим сигнал " на йеменските хуси, че няма да бъдат толерирани по-нататъшни офанзиви, американският делегат за Йемен заяви за " Ройтерс ".

Присъединените към Иран хуси и стреляха с и по Израел от преди повече от два месеца, засилвайки страховете от.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели пред кореспонденти предходната седмица, че Вашингтон договаря с други страни за морска оперативна група , която ще " обезпечи безвредно прекосяване на кораби в Червено море ", само че не даде повече детайлности.

Иран предизвести в четвъртък, че такава мощ ще се сблъска с " изключителни проблеми ".

Специалният делегат на Съединени американски щати за Йемен Тим Лендеркинг сподели, че Съединени американски щати желаят многонационалната коалиция да изпрати " значим сигнал от интернационалната общественост, че заканите на хусите за интернационалното мореплаване няма да бъдат толерирани ".

Съединени американски щати имат за цел да разширят съществуващата интернационална военноморска оперативна група в " интернационална коалиция, която влага някои запаси в отбрана на свободата на корабоплаването ", сподели Лендеркинг в изявление тази седмица по време на конференция в Доха.

Настоящата оперативна група в Червено море и Аденския залив, известна като Комбинирана оперативна група 153, е коалиция от 39 страни , командвана от вицеадмирала на Петия флот на Съединени американски щати, основан в Бахрейн.

" Във Вашингтон се прави доста, доста дейна оценка за това какви са нужните стъпки, с цел да накараме хусите да деескалират ", сподели Лендеркинг, призовавайки групата да освободи екипажа на транспортен съд, иззет на 19 ноември,
 Съединени американски щати удрят със наказания лица и компании, финансирали офанзивите на хусите в Червено море
Съединени американски щати удрят със наказания лица и компании, финансирали офанзивите на хусите в Червено море

Според Вашингтон зад схемата стои Иран

Лендъркинг отхвърли да каже кои страни или какъв брой още Вашингтон се е обърнал, с цел да се причисли към разширената коалиция, само че сподели, че това би трябвало да бъде " най-широката допустима " коалиция.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и китайският министър на външните работи Ван И предходната седмица разискаха опасността , която офанзивите на хусите основават за морската сигурност, съгласно разчитане на телефонния диалог от Държавния департамент.

Китай, който не е част от сегашната работна група, е тежък консуматор на маршрута в Червено море и държи власт над Иран, главният спонсор на хусите.

Групировката, която ръководи огромна част от Йемен, споделя, че нейните офанзиви са демонстрация на взаимност с палестинците и даде обещание да продължат, до момента в който Израел спре да нападна линията Газа.
 Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни офанзиви
Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни офанзиви

Няма известия за починали, само че има ранени израелски бойци

Хусите и няколко други свързани с Иран групи, в това число " Хизбула " в Ливан и няколко милиции в Ирак, от началото на спора Израел-Хамас преди повече от два месеца.

Атаките на хусите, подхванати от Йемен, са ориентирани към потока от доставки сред Азия и Запада и съставляват забележителна опасност за международната стопанска система.

Атаките усилиха разноските за транспорт на артикули през Червено море, което лондонският осигурителен пазар в този момент включва измежду своите високорискови зони.

Около 23 000 кораба всяка година минават през тесния проток Баб ал Мандаб, свързващ Аденския залив с Червено море и оттатък него със Суецкия канал.

Високопоставени източници в групировките, свързани с Иран, споделиха предходната седмица офанзивите на хусите са част от опит за оказване на напън върху Вашингтон, с цел да накара Израел да спре офанзивата в Газа , цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други страни в района.
 Съединени американски щати са отсрочили военна договорка с Израел
Съединени американски щати са отсрочили военна договорка с Израел

Мерки за преодоляване на насилието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР