Съединените щати и техните съюзници в НАТО обявиха спиране на

...
Съединените щати и техните съюзници в НАТО обявиха спиране на
Коментари Харесай

НАТО спира участието си в Договора за обикновеното въоръжение в Европа

Съединените щати и техните съдружници в НАТО оповестиха прекъсване на присъединяване си в Договора за ограничение на стандартните оръжия в Европа от 1990 година след отдръпването на Русия, съобщава Wall Street Journal. 

Страните от НАТО оповестиха прекъсването на присъединяване си в контракта след формалното изказване на Руската федерация за отдръпването си от ограничаването.

„ Оттеглянето на Русия е последното от поредност от дейности, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност “, се споделя в изказване на алианса.

Договорът за ограничение на стандартните оръжия в Европа беше контрактуван след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и Варшавския контракт. Съединените щати ще имат повече еластичност при разполагането на сили по северния и южния фланг на НАТО, изключително в Румъния и България. Освен това западните съдружници могат да избегнат обмена на информация за разполагането на своите сили с страни, близки до Руската федерация.

Съединените щати ще прекратят присъединяване си в контракта на 7 декември. Изданието твърди, че при започване на сключването на съглашението то е било обсъждано като крайъгълен камък на европейската сигурност. Неговата цел беше да попречи на двете страни да натрупат сили за изненадваща офанзива.

Споразумението откри ограничавания върху количеството на:

бронирани транспортни средства;
резервоари;
тежка артилерия;
авиация.

В същото време е подписан Договорът за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват от 1987 година, който не разрешава наземните ракети на Съединени американски щати и Русия с обхват от 500 до 5400 км. Русия разгласи през 2007 година, че прекратява спазването на съглашението за ракетите и след това спря да споделя данни за местоположението на своите сили.

Да напомним, че на 2 ноември Русия се отдръпна от Договора за възбрана на нуклеарните опити .
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР