Съединените щати и Канада успяха да постигнат драматична сделка в

...
Съединените щати и Канада успяха да постигнат драматична сделка в
Коментари Харесай

САЩ и Канада се договориха за промени в търговското споразумение НАФТА



Съединените щати и Канада съумяха да реализират трагична договорка в последните минути на неделната вечер за предоговаряне на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA), оповестяват организация Ройтерс и " Уолстрийт джърнъл ". По този метод беше съхранен тристранният им пакт с Мексико, прочут като НАФТА, като тристранната зона за свободна търговия за 1,2 трлн. щатски $ беше избавена от колапс след нейното сполучливо деяние от близо четвърт век насам (споразумението НАФТА е в действие от 1994-а година).

Постиганото през уикенда съглашение ще разреши на Канада да се причисли към съглашението, контрактувано в края на август сред Съединени американски щати и Мексико и ще понижи опцията американският президент Доналд Тръмп да реализира своите закани да убие изцяло НАФТА, или да раздроби досегашното комерсиално съглашение обособени елементи.

Изненадващата сделка сред Вашингтон и Отава е реалност единствено четири дни, откакто американският търговски представител Робърт Лайтизер съобщи пред Конгреса, че разликите сред двете страни наподобяват прекомерно огромни, с цел да се извърши в точния момент заложеният от Съединени американски щати краен период в неделя, след който администрацията на Тръмп е подготвена да продължи да се договаря независимо с Мексико.

Поне на този стадий договорът възвръща хармонията сред двете съседски страни, откакто Доналд Тръмп неведнъж подлага на критика обществено Канада, като постигнатото съглашението подготвяй пътя за публична гала по подписването на тристранния пакт в края на ноември с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и с мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

" Това е добър ден за Канада ", съобщи канадският министър председател Трюдо пред кореспонденти след срещата на кабинета късно нощес, на която се разиска реализирана договорка.

В взаимно изказване Канада и Съединени американски щати пък обявиха, че това ще " докара до по-свободни пазари, по-справедлива търговия и постоянен стопански напредък в нашия район ".

Анализатори обаче означават, че до момента в който новото съглашение сред Съединени американски щати, Мексико и Канада, известно към този момент под име USMCA, ще избегне митническите цени, то ще затрудни световните производители на коли да сглобяват евтини коли в заводите в Мексико и има за цел да докара до разкриването на повече работни места в Съединените щати.

Основната цел на Тръмп е да преработи досегашното съглашение NAFTA по този начин, че да се понижи комерсиалния недостиг на Съединени американски щати - цел, която той преследвала и по отношение на Китай, налагайки високи мита върху вноса на китайски артикули за стотици милиарди долари.

Въпреки неналичието на съответни елементи, множеството вложители по целия свят реагираха благосклонно на постигнатото съглашение, надявайки се, че постигането на договорка е по-добро от нищо.

Канадският $ реагира на новината с внезапно повишаване с 0,55% към 4-месечен връх към 1,2811 по отношение на един щатски $ (най-високо негово равнище от последната десетдневка на месец май) и с 0,8% към 1,4860 за едно евро (най-високо негово равнище от 15-и август).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР