Съединените щати и Филипините провеждат съвместни въздушни и морски патрули

...
Съединените щати и Филипините провеждат съвместни въздушни и морски патрули
Коментари Харесай

САЩ и Филипините патрулират съвместно по вода и въздух в Южнокитайско море

Съединените щати и Филипините организират взаимни въздушни и морски патрули в Южнокитайско море , които идват, което ясно отразява усилването на съдействието сред тях в лицето на все по-агресивната китайска активност в региона, предава Асошиейтед Прес.

Филипинските военновъздушни сили оповестиха в сряда, че техните самолети са взели участие в взаимни патрули предния ден в покрайнините на Батанес, най-северната провинция на Филипините, която е единствено на към 200 километра от Тайван .

Патрулите не престават до четвъртък и включват както военноморските сили на Съединени американски щати, по този начин и на Филипините. Те идват единствено няколко дни откакто президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши назова обстановката в Южнокитайско море все по-плашеща , защото Китай се стреми да утвърди наличието си в зона, където голям брой народи имат конкуриращи се териториални искания.

Запитан за патрулите, представителят на китайското външно министерство Мао Нин сподели, че позицията на Пекин е била изяснена както на Филипините, по този начин и на Съединени американски щати.

" Филипинско-американските взаимните патрулни учения не би трябвало да подкопават териториалния суверенитет и морските права и ползи на Китай ", сподели тя.

Американският Седми флот съобщи, че патрулите са част от рутинното американско взаимоотношение с техниите съдружници и сътрудници за " опазване на свободен и отворен за мореплаване Индо-тихоокеански район ".

Китай твърди, че на процедура цялото Южнокитайско море е негови териториални води, което докара до разногласия освен с Филипините, само че и с Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней. Тези изказвания от дълго време се считат за евентуални аргументи за спор в района и подхранват съперничеството сред Съединени американски щати и Китай.

По-рано този месец транспортен съд на китайската брегова защита, а предишния месец китайски транспортен съд на бреговата защита и съпътстващ транспортен съд и военна снабдителна лодка покрай оспорвана плитчина, съгласно филипинските чиновници.

Говорейки в неделя в Хонолулу, Маркос сподели, че Китай демонстрира интерес към атоли и плитчини, които са " все по-близо и по-близо " до крайбрежията на Филипините, като най-близкият атол е на към 60 морски благи.

" За страдание, не мога да оповестя, че обстановката се усъвършенства ", сподели Маркос. " Ситуацията стана по-плашеща, в сравнение с беше преди. "

Обявявайки началото на взаимните патрули, Маркос сподели в X, прочут преди като Twitter, че те са " доказателство за нашия ангажимент да засилим оперативната съгласуемост на нашите военни сили ".

" Чрез взаимни старания ние се стремим да подобрим районната сигурност и да насърчим безпроблемно партньорство със Съединените щати за отбрана на нашите споделени ползи ", написа той.

При Маркос, който беше определен предходната година, Филипините задълбочават връзките си със Съединени американски щати в подмяна на предшественика си Родриго Дутерте, който беше по-близо до Китай и Русия.

През февруари, с цел да се прибавят четири нови бази към съществуващите пет обекта според Споразумението за засилено съдействие в защитата от 2014 година сред дългогодишните съдружници по контракта.

Ходът, който съгласно Маркос ще ускори крайбрежната защита на Филипините, е в сходство с напъните на администрацията на Байдън да укрепи дъгата от военни съюзи в Индо-Тихия океан, с цел да се опълчи по-добре на Китай.

Маркос също укрепва връзките с други районни сили, в това число Токио,, с цел да разреши на японските войски да се причислят към подготвителни учения.
 Съединени американски щати и Филипините започнаха взаимни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море
Съединени американски щати и Филипините започнаха взаимни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море

Филипинският президент ги дефинира като " значима самодейност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР