Съединените щати и ЕС се договориха за намаляване на зависимостта

...
Съединените щати и ЕС се договориха за намаляване на зависимостта
Коментари Харесай

ЕС поема към отказ от руското ядрено гориво

Съединените щати и Европейски Съюз се договориха за понижаване на зависимостта си от Русия за нуклеарни материали и за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво.

Енергийният съвет ЕС-САЩ съобщи, който заседава във вторник в Брюксел, съобщи, че има намерение " да ускори съдействието за понижаване на зависимостта от Русия за нуклеарни материали и услуги за горивния цикъл " и че поддържа напъните на страните от Европейски Съюз да диверсифицират своите доставки на нуклеарно гориво.
" Използването от Русия на енергетиката като оръжие акцентира неотложността на тази задача и опция да ускорим напредъка си (в световния преход към чиста енергия) ", сподели американският държавен секретар Антъни Блинкен след среща с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел в Брюксел.

Миналата седмица.

Литва пък предложи във вторник две години дерогация за страните, употребяващи съветски атомни реактори и гориво, от бъдещи наказания против съветската нуклеарна енергетика.

 Литва предлага изключения на скептично настроените в Европейски Съюз за нуклеарни наказания против Русия Литва предлага изключения на скептично настроените в Европейски Съюз за нуклеарни наказания против Русия

Европейски Съюз планираше да глоби съветската държавна компания, отговаряща за съветския граждански и боен нуклеарен бранш - " Росатом ", само че, защото са подвластни от Москва за нуклеарните си централи.

Унгария, България, Словакия и Чехия, само че също и Франция употребяват съветски горивни детайли за своите нуклеарни мощности. Освен доставка на горивни детайли, услугите на " Росатом " за тях включват погребение на радиоактивни боклуци, напомня немската осведомителна организация ДПА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР