Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания обявиха нови санкции срещу

...
Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания обявиха нови санкции срещу
Коментари Харесай

Западните санкции за банките само одраскаха Русия

Съединените щати, Европейският съюз и Англия оповестиха нови наказания против Русия във вторник, откакто Москва призна два сепаратистки района в Украйна за самостоятелни субекти.

Главната цел на глобите са съветските банки и способността им да оперират в интернационален проект.

Въздействието на новите наказания обаче евентуално ще бъде минимално, написа Ройтерс. Това е по този начин, тъй като западните държавни управления, към този момент избират да " крият в ръкава си " доста по-големите пакети от наказания, които са възнамерявали, в запас, в случай че рецесията в Украйна ескалира.

Какви ограничения са оповестени до момента?

Европейските външни министри се схванаха да глобяват 27 физически и юридически лица, в това число банки, финансиращи съветски лица, свързани с интервенциите на Русия в отделилите се територии.

Пакетът от наказания визира и всички членове на долната камара на съветския парламент, които гласоподаваха поддръжка на признаването на отделилите се райони.

Англия наложи наказания на Генадий Тимченко и други двама милиардери, които са в тесни връзки с съветския президент Владимир Путин, а също и на пет банки - " Россия ", " Ис Банк ", " Генбанк ", " Промсвязбанк " и " Черноморска банка ".
 Златото нараства с изостряне на рецесията в Украйна
Златото нараства с изостряне на рецесията в Украйна

Сутринта блаородният метал се търгува по $1910,05 за унция

Като цяло кредиторите са относително дребни и единствено военната банка " Промсвязбанк " е в листата на Руската Централна банка със редовно значими кредитни институции.

Банка " Россия " към този момент е под наказания на Съединени американски щати от 2014 година поради тесните си връзки със чиновници на Кремъл.

Вашингтон наложи наказания на " Промсвязбанк " и VEB Bank. Съединени американски щати също по този начин ускориха възбраните за съветския върховен дълг, което съгласно американския президент Джо Байдън значи, че съветското държавно управление ще бъде " отрязано " от западно финансиране. Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че уголемява актуалните забрани, с цел да обхване присъединяване на вторичния пазар за облигации, издадени след 1 март от Централната банка на Русия.

Руските доларови облигации продължиха да са на загуба след оповестяването на глобите на Съединени американски щати, като по-дългосрочните излъчвания паднаха до рекордно ниски равнища. Премията, изисквана от вложителите за държане на съветския дълг над безвредните американски облигации, падна до 329 базисни пункта, най-ниско от разгрома на пазара поради Коронавирус напролет на 2020 година

Ефектът, към този момент - най-малък

Големите съветски банки са надълбоко интегрирани в международната финансова система, което значи, че глобите против най-големите институции могат да се усетят надалеч отвън нейните граници.

Новите наказания обаче са фокусирани основно върху по-малките кредитори.
 Съединени американски щати с проект по какъв начин да ударят съветската стопанска система, в случай че Русия нахлуе в Украйна
Съединени американски щати с проект по какъв начин да ударят съветската стопанска система, в случай че Русия нахлуе в Украйна

Американската администрация се цели във финансовото сърце на съперника си

Мерките, ориентирани към банките, към момента не са толкоз обширни, колкото тези, наложени след анексирането на Крим от Русия през 2014 година Много от тези наказания обаче остават в действие.

Тогава Западът сложи в черния лист съответни лица, опита се да ограничи достъпа на съветските държавни финансови институции до западните финансови пазари, насочи се към по-големите държавни кредитори и наложи необятно публикувани ограничавания върху търговията с технологии.

Сега Англия се въздържа от налагане на ограничавания върху най-големите държавни банки, ампутиране на капитала за съветски компании или прогонване от страната на видни съветски олигарси.

Акциите в най-големите съветски банки, " Сбербанк " и ВТБ, даже набъбнаха, откакто следените от страната групи не бяха застигнати от глобите.

Анализатори са на мнение, че съветските институции са по-способни да се оправят с лимитираните наказания, в сравнение с преди осем години, а съветските държавни банки са понижили експозицията си към западните пазари.

От 2014 година Русия се диверсифицира надалеч от американските облигации и долари - еврото и златото съставляват по-голям дял от съветските запаси, в сравнение с долари, съгласно отчет от януари на Института за интернационалните финанси.

Русия също има мощни макроикономически отбрани, в това число изобилни запаси в така наречен " твърда валута " от 635 милиарда $, цени на петрола близки до 100 $ за барел и ниско съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт от 18% през 2021 година

" Тези днешни не бяха толкоз значими ", сподели Самюел Чарап, старши политолог в нестопанската, безпартийна RAND Corporation, по отношение на глобите на Съединени американски щати.

" Въпросът е накъде отиваме ", сподели той. " Аз съм все по-песимист и мисля, че има огромна възможност за обилни по-нататъшни съветски военни дейности и мисля, че в този случай е евентуално да забележим някои по-опустошителни ограничения, в сравнение с в предишното. "
 Украйна сподели какъв брой й костват
Украйна сподели какъв брой й костват " слуховете " за нахлуване от Русия

Има и умозрителен напън върху финансовите пазари, който блокира кредитирането, оказва напън върху валутния курс

Какво може да се случи?

Европейски Съюз съобщи, че е подготвен да наложи " големи последствия " върху съветската стопанска система, само че също по този начин предизвести, че поради тесните енергийни и търговски връзки на Европейски Съюз с Русия, желае да ускорява глобите на стадии.

Длъжностните лица считат ограниченията от вторник за първи тур.

Освен кредиторите, които вършат бизнес непосредствено с отделилите се райони, към момента не е ясно по кое време и дали Европейски Съюз ще удари най-големите съветски банки.

Вашингтон е подготвил набор от ограничения, в това число възбрана на американските финансови институции да обработват транзакции за огромни съветски банки посредством спиране на " кореспондентските " банкови взаимоотношения, оповестиха източници за Ройтерс предходната седмица. А деактивирането на интернационалните заплащания би нанесло тежък удар.

Тези ограничения обаче могат да бъдат непокътнати в запас.

Руската " Сбербанк " и ВТБ ще бъдат изправени пред американски наказания, в случай че Москва продължи с нашествието си в Украйна, сподели пред кореспонденти почитан чиновник на администрацията на Съединени американски щати.

Ако такива банки в действителност бъдат наранени, американските банки могат да се сблъскат с възмездие, сподели Чарап, който уточни хакерските атаки са евентуално оръжие, което може да бъде употребявано.

Къде могат да бъдат нанесени ударите?

Това, от което банките в района и западните кредитори се опасяват най-вече, е опцията Русия да бъде неразрешена от необятно употребяваната световна платежна система SWIFT, която се употребява от повече от 11 000 финансови институции в над 200 страни.

Такъв ход би блъснал тежко съветските банки, само че следствията са сложни. Забраната на SWIFT би затруднила европейските кредитори да си върнат парите, а Русия построява различна платежна система.

Данните на Банката за интернационалните разплащания (BIS) демонстрират, че европейските кредитори държат лъвския дял от близо 30 милиарда $ в експозицията на задгранични банки към Русия.
 След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина
След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

Руската валута доближи 15 месечно дъно

Кои задгранични банки са изложени на риск?

Европейските банки - изключително тези в Австрия, Италия и Франция са най-изложени на риск и сега са в нараснала подготвеност, в сучай че държавните управления наложат нови наказания.

Италианските и френските банки са имали неизплатени вземания от към 25 милиарда $ към Русия през третото тримесечие на 2021 година, съгласно данните на BIS. Австрийските банки имаха 17,5 милиарда $. За съпоставяне Съединени американски щати имат 14,7 милиарда $.

Сред най-изложените кредитори е австрийската RBI (RBIV.VI), която има огромни интервенции в Русия и Украйна.

Много задгранични банки обаче доста понижиха експозицията си към Русия от 2014 година насам.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР