Съединените американски щати са главният бенефициент на енергийната криза в

...
Съединените американски щати са главният бенефициент на енергийната криза в
Коментари Харесай

Китайска медия: САЩ с безпрецедентна печалба от европейската енергийна криза

Съединените американски щати са основният бенефициент на енергийната рецесия в Европа. Това съобщи шефът на Китайския център за проучване на енергийната стопанска система към университета Ксиамен Лин Боцян, написа китайският вестник Global Times.

Факт е, че обстановката сътвори нови благоприятни условия за американските енергийни компании на пазара на полутечен природен газ (LNG). Заради намаляването на доставките на съветски газ Европейският съюз (ЕС) трябваше да усили вноса на американски полутечен газ. Северноамериканските снабдители се възползваха от тази невиждана облага. По данни на аналитичната компания Refinitiv за цялата 2021 година Съединени американски щати са доставили на Европейски Съюз 34 милиарда кубически метра. м газ, а през първите шест месеца на 2022 година доставките възлизат на 39 милиарда куб. м.

„ В предишното това би било немислимо, защото е ясно, че заради транспортните разноски цените на американския LNG са доста по-високи, в сравнение с съветския тръбопроводен газ. Но в този момент украинската рецесия трансформира това в действителност, защото Европейски Съюз е решен да понижи енергийната си взаимозависимост от съветския газ “, сподели Боцян.

В края на август прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че Съединените щати ще продължат да търсят способи за увеличение на износа на LNG за Европа.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР