Съединението през 1885 година оказва положително влияние върху икономическото развитие

...
Съединението през 1885 година оказва положително влияние върху икономическото развитие
Коментари Харесай

Икономическото развитие на България след Съединението

Съединението през 1885 година оказва позитивно въздействие върху икономическото развиване на Княжество България. То основава съвсем два пъти по-голяма стопанска единица, отстранява някои от основаните от Берлинския контракт стопански усложнения и ограничавания и основава шир и по-благоприятни условия за развиването на капиталистическите връзки във всички сфери на стопанския живот, единомислещи са историците.

Селското стопанство

Именно то остава главен бранш в стопанската система на страната, само че и в него настъпват основни промени. Продължава процесът на опустошаване и понижаване цифрата на независимите аграрни стопанства (за интервала 1889-1893 година това понижение е с 18%).

Масовото опустошаване на небогати и междинни аграрни стопани е съпроводено с развой на бърза централизация на поземлената благосъстоятелност. След 1893 година интервалът на всеобщото опустошаване на селяните последователно отминава и броят на разорените селяни е към този момент по-малък от броя на новосъздадените по линията на наследствените делби аграрни стопанства.

Земеделието продължава да се развива екстензивно като най-голямо повишаване има зърнопроизводството. През 90-те години размерът му е повече от 50% по отношение на нивото при Освобождението.
 Княжество България vs. Източна Румелия: Чия стопанска система е била по-силна преди Съединението?
Княжество България vs. Източна Румелия: Чия стопанска система е била по-силна преди Съединението?

Да се върнем във времето на Берлинския конгрес

Животновъдството отбелязва значителен приръст и това води до изменение в структурата на селскостопанското произвеждане. През 1892 година делът на отглеждането на животни в общата сума на националния приход възлиза на 17,6% и наклонността е към непрестанно нарастване. Повишава се и стоковостта на селскостопанското произвеждане, която през втората половина на 90-те години е в размер приблизително 22-25%.

Промишлеността

В развиването на индустрията след 1885 година се виждат няколко основни трендове — крах на обичайното занаятчийство и пораждане на капиталистическа промишленост, проведена най-вече от заможни занаятчии и богати търговци.

Възникването на капиталистическа промишленост е най-същественият развой в развиването на индустрията. Но това става със относително мудни темпове през 80-те години, защото задържащо въздействие оказва конкуренцията на вносните индустриални творби, ниските вносни мита, онаследени от комерсиалните контракти на Турция с европейските страни, наложени и на България от Берлинския контракт.

Липсата на капитали също затруднява развиването на локалната промишленост. С приключването на периода на комерсиалните контракти на Турция през 1889-1890 година Княжество България пристъпва към договаряния за подписване на независими търговски спогодби. Първата е подписана с Англия и влиза в действие от 1 януари 1890 година След това са подписани сходни споразумения и с Германия, Швейцария, Франция, Италия, Австро-Унгария и други страни. По силата на тези съглашения вносното мито е увеличено от 8% на 10,5%, което доста усъвършенства изискванията за развиване на локалната промишленост.

Парите

Паричното обращение в страната се поддържа от Българската национална банка. От 1885 година в обращение се пускат и банкноти със златно наличие. Централната банката съблюдава прецизно законните ограничавания за банкова емисия и едвам през втората половина на 90-те години сумата на издадените банкноти стартира да надвишава златното съществуване в размер от 1,03 до 2,8 пъти.

Златните запаси на Българската национална банка й разрешават да поддържа курса на лв. по отношение на непознатата валута съвсем на съразмерно ниво, което значи 1 златен лев е еднакъв на 1 златен франк.
 Българският лев става на 142 години. Вижте историята му
Българският лев става на 142 години. Вижте историята му

Какво съставлява златният стандарт?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР