Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно на случая

...
Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно на случая
Коментари Харесай

Лозан Панов: Съдийската колегия реагира неадекватно за Полфрийман


Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет реагира несъответстващо и непоследователно на случая с Полфрийман, сподели ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, представен от БГНЕС. Той уточни обаче, че не трябва да се чака от него да разяснява висящо произвеждане във Върховен касационен съд.

Припомняме, че Съдийската гилдия прикани за възпиране от провокации по случая и ценене на независимостта на съдиите.

„ Хората имат право да показват своята позиция, само че с цел да може да има осведомен избор, е добре правосъдните актове да бъдат прочитани, без значение от това кой по какъв начин по-късно ще ги интерпретира “, съобщи Панов и посочи, че на уеб страницата на Върховен касационен съд може да се види, че всички правосъдни актове по проблема са събрани.

По думите му в нечиста медийна среда даже тези, които не са чели актовете и дребното, които са ги прочели, могат да влияят и да манипулират обществото.

„ Съдийската гилдия абдикира от своите отговорности, вменени в Закона за правосъдната власт да брани независимостта на магистратите”, безапелационен е Панов.

Той сподели още, че целият метод на втълпяване на ненавист и злоба към магистрати, без значение дали сме съгласни или не с постановени правосъдни актове е, връща към столетия, които „ би трябвало да сме позабравили”.

Лозан Панов счита, че в съответния случай Съдийската гилдия не би трябвало да взима всъщност позиция, да застава на страната на едната или другата теза.

„ Магистратите правораздават и би трябвало да имат чувството, че органът, който е предназначен по закон да брани тяхната самостоятелност стои твърдо на своето място и позиции. Смятам, че тази несъответстваща и непоследователна реакция не сътвори това чувство в магистратите”, посочи ръководителят на Върховен касационен съд.

Австралиецът Джок Полфрийман беше освободен от пандиза 6 години преди да изтече присъдата му. Съдът реши, че не е рисков за обществото. Последваха митинги против освобождението му и претенции за оставки на съдиите. Полфрийман към този момент апелира заповедта от 2007 година за овакантяване на България. По искане на основния прокурор Върховен касационен съд възобнови производството по предварителното освобождение на Полфрийман. Делото мина през Софийски градски съд и се върна във Върховен касационен съд. Полфрийман бе наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 година при улично сборичкване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов другар. Семейството на жертвата ще апелира освобождението на Полфрийман.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР