Съдията Деймиън Щайнер, който ръководеше епичния финал на Уимбълдън в

...
Съдията Деймиън Щайнер, който ръководеше епичния финал на Уимбълдън в
Коментари Харесай

Съдията от финала на Уимбълдън между Федерер – Джокович бе уволнен

Съдията Деймиън Щайнер, който ръководеше епичния край на Уимбълдън в средата на предишния месец сред Роджър Федерер и Новак Джокович, е освободен от служба. Правата на рефера са спрени поради поредност от изявленията в родината му Аржентина, които той е дал без разрешението на АТП, осведоми New York Times.

Аржентинецът е със спрени права от 15 август и все още не е открит за коментар по случая.

Това слага спомагателен напън и напрежение върху останалите арбитри в професионалната верига, откакто единствено преди дни стана ясно, че техният сътрудник – Карлос Рамос, който води миналогодишния дамски край на US Open сред Серина Уилямс и Наоми Осака, получи възбрана да управлява дуели на американката. Причината е, че по време на въпросния мач някогашната №1 в света подвигна голям скандал с Рамос, поради поредност нарушавания на правилника от нейна страна и треньора й Патрик Муратоглу.

Както Рамос, по този начин и Щайнер са с най-голям сан и имат златни значки. Вторият не е изгубил статуса си, нито пък има експлицитна възбрана за водене на срещи на шампионатите от Големия шлем, само че е изключен от тазгодишното издание в Ню Йорк.

Като част от контракта си с Откритото състезание на Съединени американски щати, от АТП имат правото да изберат трима рефери за двуседмичния маратон. След като в началото аржентинецът е бил в листата, в този момент той ще бъде сменен от французина Рено Лихтенщайн.

Злощастният арбитър е първият представител на Аржентина, който получава наряд за край на Шлем и това провокира интерес от медиите в страната му след Уимбълдън.

Според АТП обаче, Деймиън Щайнер не просто не е потърсил позволение от супервайзорите в тура, само че е прекрачил и границите на допустимото, даже в случай че бе получил разрешение да дава изявленията.

„ Много от наличието в интервютата му са в непосредствено нарушаване на общоприетия протокол, съгласно който публични лица би трябвало да се въздържат от коментиране на характерни произшествия или мачове, съответни играчи, други арбитри или правила, в полза на опазване безпристрастността през цялото време”, гласи мнението на АТП, потвърждавайки освобождението му след извършеното следствие.

В едно от интервютата той предлага серия от промени в разпоредбите. Сред тях влизат налагане на ограничаване в потреблението на кърпи по време на игра, унищожаване на правилото за допиране на мрежата при осъществяване на сервис и позволяването да се дават упътвания от треньорите по време на срещите.

В различен диалог той споделя, че е вярвал, че Федерер е щял да завоюва купата сега, когато е разполагал с двете шампионски точки при собствен сервис и 8-7 гейма в петия сет на историческия край против Джокович.

Много от разкритията му са свързани и със личното му минало. Той е някогашен тенисист и студент по спортна публицистика, който е почнал кариерата си на рефер през 1994 година.

Автор: Александър Антонов
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР