Съдебните органи на Иран потвърдиха във вторник, че шведски дипломат,

...
Съдебните органи на Иран потвърдиха във вторник, че шведски дипломат,
Коментари Харесай

Иран потвърди, че е задържал шведски дипломат от ЕС

Съдебните органи на Иран потвърдиха във вторник, че шведски посланик, работещ за Европейския съюз, е бил арестуван, съобщи Ройтерс.

Швеция и Европейската комисия оповестиха предходната седмица, че шведски жител е бил задържан в ислямската република. Стокхолм твърди, че Йохан Флодерус е бил арестуван през април 2022 година, като съгласно фамилията му е упрекван в шпионаж.

" Шведският жител е законно лишен от независимост след авансово следствие и резултатите от цялостното следствие на неговия случай, извършено от прокуратурата, ще бъдат изпратени в идващите дни до способен съд ", оповести представителят на правосъдната система на Иран Масуд Сетайеши.

Той не даде детайлности за точните обвинявания, които са повдигнати срещу Флодерус.

Отношенията сред Швеция и Иран са напрегнати от 2019 година, когато скандинавската страна арестува някогашен ирански чиновник за присъединяване му в масови екзекуции и изтезания на политически пандизчии през 80-те години на предишния век. Той беше наказан на пожизнен затвор предходната година, което накара ислямската република да отзове своя дипломат в Швеция в символ на митинг.

През май Иран екзекутира шведско-ирански отстъпник, наказан за управление на арабска сепаратистка група, която Техеран упреква за редица офанзиви, в това число една по време на боен церемониал през 2018 година, при която бяха убити 25 души.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР