Съдебен иск срещу американската Федерална авиационна администрация (ФАА) е заведен

...
Съдебен иск срещу американската Федерална авиационна администрация (ФАА) е заведен
Коментари Харесай

Тръгна дело заради взривената от Илон Мъск ракета

Съдебен иск против американската Федерална авиационна администрация (ФАА) е заведен поради следствията от взривяването в атмосферата на кораба „ Старшип “ на „ Спейс Екс “, съобщи ДПА.

Ищци по желае са екологични групи от Южен Тексас и организация с нестопанска цел, представляваща коренните поданици на Америка, които настояват, че ФАА не пази съответно естествената среда.

В желае, подаден в понеделник, се твърди, че ФАА не е направила вярна оценка на въздействието от изстрелването на „ Спейс Екс “ наоколо до Бока Чика, Тексас, върху околната среда и хората и че предписаните от нея ограничения за намаляване на въздействието не са задоволителни за отбрана на дивата природа наоколо до космодрума.

Площадката за изстрелване на „ Спейс Екс “ се намира наоколо до Националния резерват за диви животни в долината Долно Рио Гранде и държавния парк Бока Чика. Мястото е главно местообитание за зимуващи крайбрежни птици и други диви животни, в това число оцелоти и морски костенурки.

След взривяването на ракетата „ Старшип “ по време на тестовия полет на 20 април Службата за рибни запаси и дива природа на Съединени американски щати откри, че изстрелването е хвърлило бетонни частици на 10 км северозападно от стартовата площадка и е основало към 385 акра парчета на площадката на „ Спейс Екс “, както и в държавния парк Бока Чика, където е зародил пожар.

Сред ищците по делото са Центърът за биологично многообразие, организацията с нестопанска цел „ Американско сдружение за отбрана на птиците “; фондация „ Сърфрайдър “, която се застъпва за запазване на океана; локалната група за отбрана на околната среда „ Сейв Ар Джи Ви “; „ Карисо/Комкрудо “ нейшън ъв Тексас ", културна институция с нестопанска цел, която се занимава със отбрана на правата на потомците на коренното индианско население. Последната се е включила към делото, защото честото затваряне на пътища в региона поради тествания на ракети е попречило опцията на коренното население да извършва обичайни ритуали и традиции на плажа Бока Чика.

ФАА съобщи в имейл, че не разяснява настоящи правосъдни каузи.

Преди това организацията е определила в оценка на околната среда, че изстрелванията на „ Спейс Екс “ няма да имат доста влияние върху околния регион и е издала на ръководената от Илон Мъск компания лиценз за интервенции по изстрелване в района.

След откриването на разпръснатите парчета, ФАА разгласи, че от „ Спейс Екс “ ще се изисква „ непрекъснато наблюдаване на растителността и дивите животни от дипломиран биолог “, в това число изследване преди и след изстрелването, както и изпращане на отчет до ФАА и други щатски и федерални организации. От компанията на Мъск също по този начин ще се изисква да работи с локалните и федералните управляващи за премахване на отломките от изстрелването от „ чувствителни местообитания “. ФАА също по този начин организира следствие на злополуката по време на тестовия полет и няма да разреши на ракета „ Старшип “ да започва още веднъж, до момента в който не ревизира дали процесите и процедурите, свързани със злополуката, не заплашват публичната сигурност.

Ищците упорстват Окръжният съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия да анулира решението на ФАА да даде на „ Спейс Екс “ лиценз за изстрелване на ракети и да принуди организацията да проучва още веднъж въздействието на стартовата площадката върху околната среда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР