Съдбата на лансираното от ГЕРБ намаляване на партийната субсидия от

...
Съдбата на лансираното от ГЕРБ намаляване на партийната субсидия от
Коментари Харесай

ДПС се отметна от намаляването на партийната субсидия

Съдбата на лансираното от ГЕРБ понижаване на партийната дотация от 11 лева на 1 лев става все по-неясна. След като в петък депутатите отложиха окончателното приемане на промените в Закона за политическите партии, а министър председателят персонално даде обещание от Брюксел да свика съвещание на ръководещата коалиция във вторник, през вчерашния ден от Движение за права и свободи се отметнаха от сделката с ръководещите, включваща орязаните дотации да се заместят с неограничени дарения от компании.

Намаляването на дотацията, както и опцията за външно финансиране на партиите без избран таван и за обезпечаването на безвъзмездни офиси от страната и общините бяха одобрени от бюджетната комисия на Народното събрание в четвъртък с промени в Закона за държавния бюджет и трябваше да бъдат одобрени окончателно в петък. Заради процедурен " пропуск " от страна на шефката на комисията Менда Стоянова, която не е предоставила на депутатите протокола от съвещанието, до гласоподаване не се стигна. Това незабавно породи подозрения, че предстоят нови сделки.

" Наш приоритет е да се запазят 11 лв. (за партийната дотация - бел. ред.). Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на дотацията Движение за права и свободи е било за това финансирането на политическите партии да е обществено, т.е. от бюджета, с цел да не се основават тези зависимости, за които стартира да приказва българското общество едвам в последната една седмица “, разяснява през вчерашния ден пред БНР Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Според него придвижването е било незаслужено оплювано, че е " за " общественото финансиране, защото смяна в позицията му няма.

Още преди дни от Движение за права и свободи се оплакаха, че са подкрепили намаляването на партийната дотация " срещу волята си " и поради насила. От думите на Цонев се разбра, че когато са видели, че ГЕРБ и съдружните му сътрудници желаят 1 лев субсидия, преднамерено са поискали да се възвърне, а не да се въведе възможността партиите да се финансират от стопански субекти и физически лица, тъй като те не могат да реализират активността си без пари. " Ако не бяхме внесли нашите оферти (за безкрайно финансиране от дарения - бел. ред.), към днешна дата щяхме да имаме признат закон с 1 лев финансиране на политическите партии и възбрана да се финансират от другаде, т.е. в действителност банкрут ", разяснява той.

На въпрос дали задачата на Движение за права и свободи не е била просто да покаже на обществото, че предлагането за понижаване на партийната дотация е несъстоятелно, депутатът удостовери: " Изключително тъкмо умозаключение ". По думите му задачата на партията му е да провокира спор в обществото, а в случай че се окаже, че то мощно държи партиите да не се финансират от бюджета, да им се даде опция да го вършат посредством дарения.

Цонев уточни, че придвижването няма идея по какъв начин да се реализира финансирането от стопански субекти за партиите, нито по какъв начин това да бъде строго регламентирано. „ Ние нямаме такава идея, тъй като това не е нашето първо предпочитание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното схващане, че хората, несъмнено, това ще гласоподават, трябваше да каже по какъв начин ще се финансират политическите партии “, съобщи той. Според него, в случай че въпреки всичко обществото държи на дотация от 1 лев за глас, би трябвало да се създаде идея по какъв начин политическите партии да се защищават от стопански зависимости. „ В рамките на 3 дни няма по какъв начин да се създаде идея, допустима за всички политически партии и за цялото общество. Такава идея може да се създаде, в случай че законът бъде свален и се даде период един месец за съвещания “, счита той.

ПРИМЕРИ

По думите на Цонев европейски модели за партийно финансиране има доста - в Холандия например колкото дарения получи една партия, толкоз получава тя и от бюджета. В Германия имало три стълба на финансиране, съществувало още смесено финансиране, единствено от бюджета и така нататък " Трябва време. Някой да ни го даде това време? Дойде една заран министър председателят в Народното събрание в парламентарната група на ГЕРБ, след 15 минути внесоха един законопроект, след 4-5 часа той към този момент беше прегледан от бюджетна комисия и след 1 ден бе импортиран в Народното събрание. Това не е спор ", възкликна Цонев.

 

ДЕБАТ:

Според Йордан Цонев е пристигнало време да се води спор за системата на косвените налози у нас, която съгласно него изостава от промяната в Европейски Съюз. По думите му единна ставка има единствено в 3 от 28-те страни - членки на Европейски Съюз, а останалите 25 страни оферират диференцирани данъчни стави, и то не за да падат цените, а икономическите субекти да стават по-конкурентоспособни. Според него това е " мъдра икономическа политика ", заради което системата на косвени налози у нас следва да се преразгледа в унисон с европейските процедура, без това да се отразява на равнището на директните налози, тъй като по думите му " това е допустимо ". " Може обществото да изиска друго, бизнесът да изиска друго ", бе коментарът му на забележката, че финансовият министър е неотстъпчив в позициите си.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР