Съдът за правата на човека в Страсбург не е уважил

...
Съдът за правата на човека в Страсбург не е уважил
Коментари Харесай

Страсбург отхвърли исканията на ексшефовете на КТБ за обезщетение от 5 млрд. лв.

Съдът за правата на индивида в Страсбург не е почел настояванията на някогашните шефове на КТБ за компенсации от над 5,3 милиарда лв., написа Блиц.

КТБ, както и някогашните изпълнителни шефове на банката, заведоха каузи пред Европейски съд по правата на човека през далечните 2015г. и 2016г., с което желаеха КТБ да бъде обезщетена за противозаконните съгласно тях дейности на страната, довели до отнемането на лиценза и оповестяването в неплатежоспособност на банката.

Четиримата шефове и КТБ желаеха колосалната сума от над 5.3 милиарда лв. (!), образувана от хипотетични вреди, пропуснати изгоди, облаги, застраховки и други сходни, които съгласно тях България трябвало да заплати на финансовата пирамида, източена от Цветан Василев. Освен това шефовете желаеха Европейски съд по правата на човека да възобнови служебно делата в България по отношение на лиценза и несъстоятелността на КТБ, които производства обаче от дълго време завършиха у нас с влезнали в действие решения.

След близо 8 години съдът в Страсбург постанови решение, с което дефинитивно отхвърля следващия безочлив опит на укриващия се в Сърбия някогашен банкер да паразитира на гърба на българските жители. След като присвои 5 милиарда лв. от парите на вложителите в КТБ, в този момент Василев изпи следващата чаша със студена вода, тъй като Европейски съд по правата на човека приема, че въобще не разполага с правото да се произнася по сходно настояването за обезщетение от 5.3 милиарда лв..

Нещо повече, видно от претекстовете на решението, съдът е порязал и претенцията на КТБ за адвокатски хонорар от 270 000 евро, който настойчиво е бил претендиран, макар че въобще не е бил обезщетен от нито един от четиримата шефове или от страна на КТБ. Оказва се, че делото е било водено „ про боно “, а ангажимента е била, в случай че същото бъде извоювано, страната да заплати хонорара непосредствено на юриста. Номерът на Василев, несъмнено, въобще не е минал пред съда.

Действително, в решението си Европейски съд по правата на човека приема, че в България е било нарушено правото на отбрана на шефовете на банката и на самата КТБ, защото не са били позволени като страни в процеса по лишаване на лиценза и това е в несъгласие с Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи. Но въпреки това съдиите в Страсбург напомнят, че това напълно не е първия сходен случай, в противен случай, същият е изцяло подобен с тези на „ Капитал Банк “ АД от 2005г. и „ Международна банка за търговия и развиване “ АД от 2016г., които също стигнаха до Европейския съд.

Въпреки, че съгласно съда българското законодателство е по този начин уредено, че препятства присъединяване на някогашните шефове в тези производства, то Европейски съд по правата на човека въобще не разполага с пълномощията да възобновява каузи в България, да се произнася дали решението за лишаване на лиценза на КТБ е вярно във връзка с законодателството у нас или да показва мнение дали едно или друго българско решение е вярно или не, каквото в действителност са поискали ищците.

Така се поставя точка на следващата операция на Цветан Василев, че съдът в Европа надали не щял да реанимира финансовата пирамида КТБ. А всевъзможни сходни тълкования, появили се незабавно след решението на Европейски съд по правата на човека в медиите от кръга „ Капитал “, както и в тези, доближени на Василев - че надали не КТБ щяла да проработи още веднъж (щом лицензът й бил лишен без да е било обезпечено присъединяване на шефовете и на КТБ в процеса), будят само смях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР