Съдът във Фиджи отхвърли искането на американските власти да спре

...
Съдът във Фиджи отхвърли искането на американските власти да спре
Коментари Харесай

Фиджи отхвърли искането на САЩ да бъде спряно конфискуването на руска суперяхта

Съдът във Фиджи отхвърли настояването на американските управляващи да спре процедурата по конфискуване на съветската суперяхта " Амадея " .

Яхтата на стойност 300 млн. $ , свързвана от Съединени американски щати с милиардера олигарх и политик Сюлейман Керимов , който е обект на наказания, беше иззета при идването си във Фиджи преди месец по искане на Вашингтон.

Регистрираните притежатели на яхтата Millemarin Investments отхвърлят Керимов да е притежател и настояват, че законът на Фиджи, според който " Амадея " е арестувана, не разрешава на Съединените щати да я лишават.

Техният юрист в страната Фейзел Ханиф твърди, че съдията от Върховния съд, който в началото е одобрил конфискуването на 106-метровата " Амадея ", е бил " изумен " от настояването на Вашингтон.

В документално решение Апелативният съд съобщи, че отхвърля жалбата на Millemarin Investments, к ато решението би трябвало да влезе в действие след седем дни.

Ханиф съобщи пред кореспонденти, че възнамерява да отнесе делото до Върховния съд на Фиджи и ще подаде молба за правосъдна заповед, която да спре американските сътрудници да отплават с " Амадея " от Фиджи преди разглеждането на жалбата.

Преди сътрудниците на ФБР да се качат на борда на " Амадея " след идването ѝ в пристанище Лаутока през април, Ханиф към този момент бе подал тъжба, в която твърди, че същинският притежател на кораба е Едуард Худайнатов - богат руснак, който не е подложен на наказания .

Той съобщи, че Съединените щати нямат право да конфискуват " Амадея ", до момента в който не бъде решен въпросът за собствеността.

През 2018 година Съединените щати постановиха наказания на Керимов за хипотетично пране на пари, а след нахлуването на Русия в Украйна беше в допълнение глобен от няколко страни и от Европейския съюз.

В обществено оповестеното копие на истинската заповед за конфискация на плавателния съд частта, в която се изброяват разнообразни аргументи да се счита, че Керимов е същинският, автентичен притежател на яхтата, е отчасти затъмнена.

В документите, показани пред Апелативния съд, обаче, като притежател е посочен Худайнатов, като " Амадея " е записана на Каймановите острови и се държи от основаната на Кайманите Millemarin Investments.

Худайнатов - някогашен началник на следената от страната съветска петролна и газова компания " Роснефт " , е свързван и със суперяхтата " Шехерезада " на стойност 700 млн. $ , която беше иззета в Италия и също е обект на следствие за собствеността върху нея
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР