Съдът в Токио постанови бившите ръководители на оператора на атомната

...
Съдът в Токио постанови бившите ръководители на оператора на атомната
Коментари Харесай

Осъдиха бившите шефове на оператора на АЕЦ Фукушима да платят $95 млрд

Съдът в Токио постанови някогашните ръководители на оператора на атомната електроцентрала " Фукушима ", която стана причина за повредата през 2011 година, да платят обезщетение в размер на към 13 трилиона йени (94,8 милиарда долара), оповестиха локални медии.

Четирима някогашни шефове на Tokyo Electric Power Company (TEPCO) бяха наказани да платят компенсациите по заведено от акционери дело по отношение на нуклеарната злополука, провокирана от мощно цунами.

Ищците излязоха от съда в Токио с плакати с надписи " акционерите печелят " и " отговорността е приета ".

Хироюки Кавай, юрист, представляващ акционерите, съобщи при завеждането на делото, че висшите мениджъри в TEPCO би трябвало да бъдат накарани да платят.

" Трябва да бъдат отправени предизвестия, че в случай че вземете неверни решения или извършите нещо неправилно, би трябвало да компенсирате със личните си пари ", сподели той на конференция през 2012 година

" Може да се наложи да продадете къщата си. Може да се наложи да прекарате пенсионните си години в бедност. В Япония нищо не може да бъде решено и не може да бъде реализиран прогрес, в случай че не бъде поета персонална отговорност. "

Акционерите настояват, че бедствието е можело да бъде предотвратено, в случай че шефовете на TEPCO са се вслушали в експертните изследвания и са подхванали превантивни ограничения, като да вземем за пример слагане на спешен източник на сила на по-високо място.

Но длъжностните лица твърдяха, че показаните им проучвания не са били достоверни и рисковете не са могли да бъдат планувани.

В изказване на TEPCO компанията съобщи: " Отново показваме откровените си извинения към хората във Фукушима и към обществото като цяло за това, че причинихме неприятности и паники. "

Но тя отхвърли да разяснява решението, в това число дали ще има обжалване.

Три от шестте реактора на атомната електроцентрала " Фукушима-1 " работеха, когато на 11 март 2011 година мощно подводно земетресение провокира опустошително цунами.

Те се разтопиха, откакто охладителните им системи отхвърлиха, а вълните заляха аварийните генератори.

Аварията беше най-тежката нуклеарна злополука след Чернобил и провокира оповестяването на зона за евакуация към централата.

На десетки хиляди поданици в региона на централата във Фукушима беше подредено да се изтеглят от домовете си.

Около 12 % от региона на Фукушима бяха оповестени за рискови, само че в този момент неразрешените за прекосяване зони обгръщат към 2 %, макар че популацията в доста градове остава надалеч по-малко от преди.

TEPCO е преследвана в съдилищата от оживели от бедствието, както и от акционери, а тази година шестима ищци заведоха дело против компанията поради изказвания, че са развили рак на щитовидната жлеза заради излагане на радиация.

През 2019 година съдът оправда трима някогашни чиновници на TEPCO в единствения углавен развой, обвързван с бедствието.

Те бяха застрашени от до пет години затвор, само че съгласно съна не са могли да плануват мащаба на цунамито, провокирало бедствието.

Понастоящем TEPCO поставя старания за извеждане на централата от употреба, което е безценен и сложен развой.

Никой не е умрял по време на самата повреда, само че вследствие на цунамито са изгубили живота си или са изчезнали 18 500 души. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР