Съдът в Москва удължи предварителното задържане на репортера на вестник

...
Съдът в Москва удължи предварителното задържане на репортера на вестник
Коментари Харесай

Москва удължи присъдата на американския журналист Еван Гершкович, обвинен в шпионаж

Съдът в Москва удължи предварителното задържане на репортера на вестник Wall Street Journal Еван Гершкович, упрекнат от Русия в шпионаж, с три месеца до 30 юни. Това стана ясно от съвещание през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Гершкович, неговият вестник и държавното управление на Съединени американски щати изрично отхвърлят обвиняванията, за които Москва може да даде присъда до 20 години отнемане от независимост.

Изслушването беше закрито за медиите, само че московската правосъдна работа разгласява фотоси и малко видео, на което се вижда по какъв начин Гершкович стои в стъклена кутия в правосъдната зала.

Посланикът на Съединени американски щати Лин Трейси даде изказване за медиите пред съда и изясни: 

„ Тази присъда за удължение на задържането на Еван е изключително мъчителна, защото тази седмица се навършва една година, откогато Еван е задържан и непозволено арестуван в Екатеринбург. И просто поради това, че си е правил работата като публицист. Обвиненията против Еван са изрично погрешни. Те не са друго пояснение на събитията. Те са цялостна небивалица “

В петък се навършва първата годишнина от ареста на Гершкович в уралския град Екатеринбург. Той не съумява да апелира неведнъж задържането си, което към този момент е удължавано няколко пъти. Не е избрана дата за правосъдния развой против него.

Миналата седмица Лин Трейси, посети 32-годишния кореспондент в пандиза. Тогава от посолството в обява на съветски език написаха в „ Телеграм “:

„ Следващата седмица се навършва една година от противозаконното му задържане от съветските управляващи. Еван остава мощен и устойчив, само че е покруса, че той чака правосъден развой за закононарушение, което не е направил. “

Опитите на Гершкович да апелира задържането си в пандиза „ Лефортово “ в очакване на развой за шпионаж се провалиха.

Вашингтон даде обещание да направи „ каквото е належащо “, с цел да върне вкъщи Гершкович и някогашния морски пехотинец Пол Уилън, наказан през 2020 година и излежаващ 16 години в съветска наказателна колония по обвинявания в шпионаж, които и той отхвърля.

„ Еван демонстрира забележителна резистентност и мощ в тази мрачна обстановка. само че е време съветското държавно управление да го пусне. Ако Кремъл има предпочитание да запази целостта на Русия интернационално ѝ самочувствие, би трябвало да направи това, което е вярно, и неотложно да освободи Еван и Пол “, прикани посланичката на Съединени американски щати в Москва.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Гершкович може да бъде освободен в някакъв миг в подмяна на съветски пандизчия, държан в чужбина, само че до момента такава договорка не е била подписана, напомня Ройтерс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР