Съдът в Москва осъди руският опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза на

...
Съдът в Москва осъди руският опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза на
Коментари Харесай

Русия осъди критика на Путин Кара-Мурза на 25 години затвор

Съдът в Москва осъди съветският опозиционен водач Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор. Обвиненията, по които съветският съд откри опозиционерът за отговорен, са в държавна измяна, както и обиди за съветската войска и връзки с " вражески организации ". 

" Русия ще бъде свободна ", извика в съда Кара-Мурза след оповестяването на присъдата му. Тя е най-тежката такава, обвързвана с рецензии към армията от началото на войната в Украйна. 

Според английското държавно управление присъдата е " политически стимулирана ". Лондон повика и руския посланик за диалози, в които да посочи позицията си във връзка с тежката присъда, която Уестминстър възприема като нарушаване на човешките права и отнемане от почтен развой. 

Кой е Владимир Кара-Мурза? 

Владимир Кара-Мурза е 41-годишен някогашен публицист и опозиционен политик, който с изключение на съветско, има и английско поданство. Кара-Мурза е приключил влиятелния английски университет Кеймбридж.

Години наред опозиционерът лобира за наказания, които задгранични държавни управления да наложат на Русия, както и на някои обособени руснаци - най-много за провиненията им в неспазването на човешките права. Кара-Мурза е бил непосредствен и с Борис Немцов - видният съветски опозиционер, погубен покрай Кремъл през 2015 година. 

В последното си изявление пред съда преди оповестяването на присъдата Кара-Мурза съпостави процеса си с процесите, водени по времето на Сталин през 30-те години на ХХ век. Опозиционерът отхвърли да изиска оправдателна присъда от съда, настоявайки, че не се отмята от нищо, което е споделил и е горделив с думите си. 

" Престъпниците би трябвало да се разкаят за делата си. Аз въпреки това съм в пандиза за политическите си визии ", сподели Кара-Мурза. " Знам също, че ще пристигна ден, когато тъмнината над нашата татковина ще се разсее ". 

" Да избягам би било подарък за Кремъл "

Поддръжниците на Кара-Мурза упорстват, че той е претърпял и два опита за отравяне от Кремъл - нещо, което съветските управляващи отхвърлят. Адвокатката му Мария Ейсмонт споделя, че Кара-Мурза има съществено неврологично заболяване в резултат на отравянията. 

Обвиненията против опозиционера бяха повдигнати през октомври 2022 година откакто Кара-Мурза обществено подлага на критика Русия и съветската война в Украйна на събития в Хелзинки, Лисабон и Вашингтон. Опозиционерът съпоставя своя случай с този на Алексей Навални. Също като него Кара-Мурза споделя, че няма никакви проекти да напуща Русия, макар че е уредил фамилията му да заживее в Съединени американски щати.

" Да избягам би било подарък за Кремъл ", споделя Кара-Мурза. " Те таман това желаят. А когато политическите деятели изоставен страната, те губят моралното си право да продължат работата си ". 
 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР