Съдът в Люксембург е отменил глоба срещу България за 77

...
Съдът в Люксембург е отменил глоба срещу България за 77
Коментари Харесай

Делян Добрев: Ако се вземат 70% от свърхпечалбата на Лукойл горивата ще паднат със 73 стотинки

Съдът в Люксембург е отменил санкция против България за 77 млн. евро, поради нарушение на разпоредбите за конкуренцията на пазара на газ в интервала 2010-2015 година

 

Това заяви ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание и някогашен енергиен министър Делян Добрев в студиото на " Брюксел 1 ".

 

Той разяснява какво ще стане с цената на тока, в случай че ветото на президента бъде анулирано в Народно събрание. По думите му през идващите 2,5 години няма да има никаква разлика.

 

" Тази либерализация за потребителите е от 1 януари 2026 година А на пазара на евро е от 1 юли 2024 година, само че не касае контролираните цени, каквито ще има до края на 2025 година Цената пада, тъй като има от ден на ден вложения във ВЕИ, събота и неделя, когато е хубаво времето цената е 0 лева

 

Тенденцията е цената да се възстановява, гладко да спада идващите години, поради по-големият размер на ВЕИ-тата. Не би трябвало да има догадка някой да остане без ток, в случай че има подобен риск, той е в групата енергийно бедните и той би трябвало да бъде подкрепят ", посочи Добрев.


Изчисленията му демонстрират също, че свръхпечалбата на " Лукойл " от началото на войната в Украйна е над 3 милиарда евро, от които до българският клиент по бензиностанциите не е стигнало нищо.

" В същото време страната с дерогацията издейства по-евтин съветски нефт. Разминаването в данните се получава, защото във всяка една компания счетоводителят може да напише има ли или не облага - амортизации, загуби за минали интервали, с цел да бъде свита една облага законно ", сподели Добрев.

 

Гостът уточни пред Bulgaria ON AIR, че в случай че се вземат 70% от свърхпечалбата, която страната е издействала на " Лукойл ", това ще разреши да се компенсира всеки литър гориво със 73 ст.


" Този закон е в действие от януари месец. Две държавни управления работят в интерес на " Лукойл ". Затова споделих, че са на хранилка към " Лукойл ", да ме съдят за думите ми ", съобщи още някогашният енергиен министър.

 

Според него таксата транспорт за съветски газ, която беше въведена, опонира на законите на Европейска комисия.

 

" Според мен се прави, тъй като приходната част в бюджета не излиза. Ние ще съберем с 2 милиарда евро по-малко от плануваното. Затова финансовият министър заложи 3 милиарда евро кух доход, който ние няма да получим. Като се заложи тоз кух доход, инфлацията отново ще стане 6%, което ще ни спъне за Еврозоната ",.каза Делян Добрев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР