Съдът отстрани от длъжност кмета и зам.-кмета на столичния Младост

...
Съдът отстрани от длъжност кмета и зам.-кмета на столичния Младост
Коментари Харесай

Съдът отстрани от кметския стол Десислава Иванчева

Съдът в профил от служба кмета и зам.-кмета на столичния " Младост " - Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това е формалното решение на магистратите.

Прокуратурата изиска отстраняването на двете с претекст, че са налице всички доказателства по обвиняването.

Те се съдържат в показанията на очевидци, оглед на материални и косвени доказателства, както и в направените до този миг експертизи по делото. Според о бвинението служебното състояние на лицата ще попречи за разкриването на цялата истина , по тази причина и те би трябвало да бъдат отстранени от служба.

 Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „ Младост “ Обновена
Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „ Младост “

Иванчева писа до Цацаров - желае среща с медиите

Освен това Десислава Иванчева и Биляна Петрова биха могли да влияят по отрицателен проект на чиновниците на столичния регион " Младост " към Столична община.

Според отбраната настояванията на прокуратурата са неоснователни и не са налице никакви доказателства Иванчева да влияе по някакъв метод на очевидците, както и д оказателства за това да има възможност да се укрие, да извърши ново закононарушение или да унищожи доказателства по делото.

Адвокатите подсетиха, че към този момент са претърсени жилищата, офисите и документите на подсъдимите и няма какво повече да се направи. Защитата означи, че с мярката за неотклонение " задържане под стража ", която е наложена на подсъдимите, по никакъв метод не може да окаже влияние върху очевидците.

Ние искахме отстраняването на Иванчева и Петрова, с цел да не се пречи, да не се въздейства и да не се влияние върху очевидците. Става въпрос за лицето арх. Румен Русев, който е свидетелствал по делото и неговите показания не са в интерес на обвинената Иванчева, разяснява пред публицисти прокурорът Димитър Петров след решението на спецсъда да одобри настояването на прокуратурата.

По думите на прокурора задачата на тази мярка е краткотрайна и е взета на първа инстанция . Тя се прави за да не попречва на събирането на нови доказателства по делото. " Подсъдимите имат право да апелират решението на съда в границите на 3-дневен период пред Специализирания апелативен съд, който би трябвало да се произнесе преди идващото правосъдно съвещание ", оповестиха от прокуратурата.

Припомняме, Десислава Иванчева беше определена безапелационно за кмет на столичния регион " Младост " като самостоятелен претендент през ноември 2016 година. Тогава тя завоюва 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше задържана показно на бул. " Васил Левски " в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лв., които тя взела като рушвет съгласно прокуратурата.

 Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева
Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева

Ако парламентарните избори са в този момент: ГЕРБ - 22.8%, Българска социалистическа партия - 19.1%

Заедно с Иванчева беше арестувана и заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова. От ръцете на двете дами бяха взети натривки, тъй че да се дефинира дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите към ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа , което провокира вълна от отвращение по отношение на метода, по който тя е арестувана. Излязоха и изказвания на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика юрист в продължение на няколко часа.

 Фандъкова: Проблемът в
Фандъкова: Проблемът в " Младост " не е единствено строителството

Иванчева нямала необикновени пълномощия

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде детайлности по случая . Тогава той съобщи, че Десислава Иванчева е изнудвала " в житейски смисъл " и други хора. Тогава Гешев съобщи също, че при ареста всички " светнали като коледна елха ", визирайки натривките по ръцете на арестуваните.

На 18 април се състоя и митинг в отбрана на Иванчева. Пред постройката на Съдебната плата протестиращите обявиха, че директната народна власт е била задушена , тъй като кметицата на столичния регион " Младост " е определена по законен метод от хората, а карцерът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще стартира следствие за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности . Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата оповестиха, че не е разпоредена и не се прави каквато и да е инспекция на дейностите на наблюдаващите прокурори и проверяващите органи по досъдебното произвеждане, по което обвинена е кметицата.

 За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези
За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

Главният прокурор чака досъдебното произвеждане да завърши бързо

На 20 април спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за кметицата. По време на правосъдното съвещание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя съобщи, че не е взимала рушвет и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила .

В последна сметка съдът реши тримата арестувани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, да останат в ареста .

На 21 април ръководителят на Комисията за нелегално добито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че карцерът на Иванчева е бил постоянен , както законът задължава.

 Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, само че не помни тъкмо защо
Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, само че не помни тъкмо защо

С бележки в ръце влязоха в правосъдна зала

На 26 април Специализираният съд взе дефинитивно решение да остави за непрекъснато в ареста тримата арестувани . Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева редовно е бавила преписки освен на Ваклин, само че и на други вложители.

На 27 април бранителят на Иванчева Марин Марковски съобщи, че кметицата не е докосвала парите . Химическото вещество, което се употребява за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева.

По думите му веществото е открито единствено върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ръка на Иванчева. Според бранителя веществото върху ръката на Иванчева е доста малко и то е пренесено върху кметицата, до момента в който тя е писала несъгласие. Тогава върху листа на възражението е бил протоколът за парите, които са броени на място.

 БОЕЦ: Институциите се трансформират в мутренски бригади
БОЕЦ: Институциите се трансформират в мутренски бригади

Иванчева несъмнено ще осъди България в Страсбург

Самата Десислава Иванчева съобщи, че протичащото се е принуда. По думите й няма доказателство, което да потвърждава, че те са отговорни. " Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за конференция ", означи Иванчева и добави, че това е политическа офанзива, която не би трябвало да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна разяснява, че й е идвало да се самоубие, а в началото си е помислила, че е отвлечена. " Не разбирам какво съм направила и не знам защо ме упрекват прокурорите ", сподели през сълзи Петрова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР