Съдът на Европейския съюз (СЕС) прие за недопустим иска на

...
Съдът на Европейския съюз (СЕС) прие за недопустим иска на
Коментари Харесай

Съдът в Люксембург не допусна иска на ЕК срещу България за мръсния въздух

Съдът на Европейския съюз (СЕС) одобри за неприемлив желае на Европейската комисия (ЕК) против България поради мръсния въздух в странат а. Комисията настояваше да ни бъдат наложени тежки наказания, защото продължаваме да не изпълняваме условията на Директивата за качеството на атмосферния въздух, поради което към този момент бяхме наказани.

В решението на съда в Люксембург се споделя, че в формалното уведомително писмо, изпратено на България в края на 2018 година, Европейска комисия не твърди и не открива с нужната изясненост, че решението на Европейския съд от 2017 година, установяващо първото несъблюдение на отговорностите, към момента не е било изпълнено.

Съдът прецизира, че европейските правила за качеството на въздуха вкарват пределно възможни стойности за някои замърсители в атмосферния въздух и при положение на превишаване изискват държавите-членки да одобряват проекти за качество на въздуха, тъй че срокът на превишаване да бъде допустимо най-кратък.

В решение от април 2017 година Съдът на Европейски Съюз постановява, че България не е изпълнила посочените отговорности. В края на на ноември 2018 година Комисията изпраща на България публично уведомително писмо по наказателната процедура, като написа, че страната не е подхванала нужните ограничения.

След като не е задоволена от отговора на България, Европейска комисия завежда правосъден иск, като предлага нашата страна да заплати санкция до цялостното приложение на европейските условия.

„ Като се има поради, че искът за определяне на двойно несъблюдение на отговорности цели да подтикне неизправната страна членка да извърши правосъдното решение, установяващо несъблюдение на отговорности, Съдът акцентира, че Комисията е длъжна освен да ревизира по време на цялата досъдебна процедура и преди издаването на формалното уведомително писмо дали въпросното правосъдно решение в това време не е било изпълнено, само че и в това уведомително писмо да твърди и prima facie да откри ясно, че правосъдното решение към момента няма да е изпълнено към референтната дата “, изяснява съдът в Люксембург.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР