Съдържанието, вложено в пътното платно на АМ Тракия, не отговаря

...
Съдържанието, вложено в пътното платно на АМ Тракия, не отговаря
Коментари Харесай

Демерджиев: Пътната настилка на „Тракия“ е със съмнително качество

Съдържанието , вложено в пътното платно на Автомагистрала " Тракия " , не дава отговор на оповестеното и е със " подозрително качество " . Това оповестиха на взаимен брифинг служебният министър на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков , които дадоха изясненост до каква степен са стигнали инспекциите на ремонтите по Автомагистрала " Хемус " и Автомагистрала " Тракия ".

" В хода на работата по инспекцията, до каква степен са стигнали тези следствия, ние се натъкнахме на два казуса , по които не беше работено досега. Единият от тях е какво е вложено във към този момент построените пътища, респективно автомагистрали най-много и дали тяхното неприятно положение се дължи на неприятно осъществени работи, или се дължи на някакви други справедливи аргументи. Дали има поправки, които по естеството си са съществени такива, а са били правени по един различен ред, очакван за настоящи поправки ", съобщи Демерджиев. 

Взети са проби, така наречен " ядки ", от наличието на пътното платно, които са изпратени за проучване на Института по пътища и мостове, към АПИ , който е под шапката на Министерство на районното развиване и благоустройството , разгласи Демерджиев.

" Още на първо четене се вижда, че заявените работи са в доста по-малко количество , по отношение на заложените по съответните планове. Още на първо четене се вижда, че част от вложените материали , очевидно наподобяват с доста подозрително качество . В момента ще представим несъответствието единствено в количествено отношение, тъй като институтът има потребност от още десетина дни с цел да направи цялостни проучвания какво се съдържа в пластовете на пътя ", добави министърът на Министерство на вътрешните работи. 

" Още в този момент е видно, че дебелината на пътното платно е доста по-малка. Още в този момент е видно, че част от материалите очевидно се разминават ", разгласи Демерджиев. 

" За да сме сигурни в обективността на тази инспекция сме запазили материал , който при потребност ще бъде проучен от самостоятелна лаборатория , в случай че е належащо отвън границата на България ", добави Демерджиев. 

" Направена е инспекция на асфалтовата примес на износващия слой, асфалтовата примес за долния слой на покритието, асфалтовата примес на главния слой, главния слой от трошен камък и земното легло на настилката. Това, което мога да ви кажа и това, което би трябвало да бъде като очакване е, тази височина на всички тези пластове трябваше да бъде метър и 20 ", съобщи министър Шишков.

Той сподели цялостна информация за строителя, периодите и цената на първия лот Стара Загора-Нова Загора, който е от километър 210 до километър 241,900. По думите му цената за километър на този сектор е била 4 335 471 лева с Данък добавена стойност. 
 
По план тук цялата дебелина е трябвало да бъде 220 см, е 189 см, разгласи Шишков и даде още няколко образеца за неспазване на общата дебелина. 

" Обектът има безусловно дефицит в количеството на асфалт, явно ще излезе и проблем с качеството. Един от участниците в строителството, който би трябвало да съблюдава качеството на строителството е Строителния контрол. Забелязвате, в случай, че Строителния контрол взима 1 милион в границите на 2 години за един градеж, забелязвате по какъв начин си е приключил работата ", разгласи Шишков. 

" За мен е мистерия за какво до през днешния ден никоя институция не откри сили, потребност да ревизира какво е вложено в построяването на автомагистралите в България ", каза  Демерджиев.

" Тъй като сме се научили да приказваме с числа, по тази причина ви споделих всеки лот какъв брой е коствал на километър. По най-простата аритметика, в случай че извадим, че от първи лот липсват от дебелини на структура 17,5%, трансферирано върху цената на лота значи 23,6 млн. лева На втория лот липсват 12,5% от пътя, трансферирано още веднъж върху цената на строителството, би трябвало да значи 17,5 млн. лева Искам да подчертая, че това е липса единствено, обвързвана единствено с количеството, не и с качеството. За качеството и за вложените материали, ще разясняваме след 10 дни ", разгласи Шишков. 

Даден бе образец с ремонта на пътя Югово-Лъки, който по документи е изработен като настоящ ремонт, само че е бил главен. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР