Съдържание:Салати и предястия за КоледаОсновни ястия и гарнитури към тяхДесерти

...
Съдържание:Салати и предястия за КоледаОсновни ястия и гарнитури към тяхДесерти
Коментари Харесай

Какво се сервира на трапезата за Коледа

Съдържание:

Салати и предястия за КоледаОсновни ястия и гарнитури към тяхДесерти за Коледната софра  Трапеза за Коледа

Вместо пролог към нашата публикация ще цитираме Харлан Милър, американски публицист, който споделя: Иска ми се да можеше да консервираме в буркани коледното въодушевление и да отваряме по един всеки месец.

Ще прибавим към това превъзходно изявление и че е добре да отваряме сходни коледни буркани освен един път месечно, а един път седмично. Да не стигаме до всекидневно, тъй като това би означавало чисто и просто преяждане.

Казваме това, тъй като Коледа е първият ден, който бележи края на постите и се свързва с същинско угощение. Коледната софра е обсипана с всевъзможни ястия, в които се вплитат традиция и изисканост.

Наричат се блажни ястия или казано на по-достъпен език- ястия, които включват в себе си всевъзможни меса и артикули от скотски генезис. Ястия, които са ни били неразрешени да консумираме по време на постите.

Край на постите и начало на празничното коледно угощение!

Какво обичайно обаче се сервира на трапезата за Коледа? Да уточним, че няма да ви предлагаме съответни предписания, а само хрумвания и насоки, които вие можете и сами да доразвиете и да впрегнете коледното си въображение.

Салати и предястия за Коледа

 Tрапезата за Коледа

Типични за зимния сезон са по-тежките майонезени салати, само че ще ви напомним, че самата майонеза можете да си приготвите и сами. Нищо комплицирано няма в изработката ѝ.

Можете да поднесете Руска салата, яйца с майонеза, салата Снежанка, салата от зеле и моркови, салата от алено цвекло, от нахут и салам, обичайна картофена салата (можете да приготвите и картофена салата с кисели краставички, маслини и майонеза), салата от зрял или свеж боб и така нататък

Присъствието на туршийка и кисело зеле е наложително за коледната софра, а мезетата би трябвало да са в обилие. Сега ви е паднало да похапвате суджуци, луканки, пастърми, шунка и всичко месно, което душа ви изиска.

Основни ястия и гарнитури към тях

Веднага се размечтахте за пълнено прасенце, печена пуйка ( това е по-скоро американска традиция) или пък цялостен гювеч с капама, нали? Да, доста типични съществени ястия за коледната софра. Прасенцето, както и пуйката, могат да са пълнени с плънка от ориз и зеленчуци, с кисело зеле или пък с праз лук. Варианти бол, както се споделя.

В случай че сте изтощени от приготовленията за трапезата от миналата празнична вечер - Бъдни Вечер, то можете и да си спестите пълненето на цялостен гювеч (по-креативно е да цялостните не гювеч, а тиква с капама) или цяло животно. Пригответе сочни свински пържолки с кисело зеле или ориз. Добавете праз и няколко сухи чушки и ще имате луксозна коледна софра. Или пък импровизирайте с пилешки пържоли, гъбен сос и всевъзможни гарнитури- ориз, картофено пюре, сварени или гриловани зеленчуци и т.н.

Десерти за Коледната софра

 Коледна софра

Пищните десетите са неизменима част от коледната софра. Можете да приготвите всевъзможни сладкиши, торти, щрудели, пайове, сладки рула, кексове и кейкове, мъфини и какво ли още не.

Типични за Коледа обаче са си коледните сладки - домашно приготвени меденки, ореховки, лешникови бонбони и други Хубавата вест е, че тях можете да ги приготвите предходните дни, с цел да не ви се струпва толкоз работа на самата Коледа. Те са много дълготрайни, стига да ги съхранявате вярно.

Весели „ блажни “ дни и щастлива Коледа и Нова Година! Както и добър вкус, естествено!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР