Съдържание:Признаци на мазната косаПричина за бързо омазняване на косатаПричини за

...
Съдържание:Признаци на мазната косаПричина за бързо омазняване на косатаПричини за
Коментари Харесай

Защо косата се омазнява?

Съдържание:

Признаци на мазната косаПричина за бързо омазняване на косатаПричини за прекалено омазняване на косата  Защо косата се омазнява?

Мазната коса е един от най-често срещаните и неприятни проблеми, които доста утежняват външния тип. Спавянето е мъчно, само че не и невероятно, в случай че казусът се познава от близко и се работи вярно.

Признаци на мазната коса

За да се дефинира една коса като мазна, то това значи, че тя изисква измиване до края на първия или втория ден, с цел да наподобява добре. Обикновено толкоз време е нужно мазната коса да загуби размера си и да наподобява зле. Освен образната смяна мазната коса е:

- Мазна на пипане, освен на вид;

- Склонна е към пърхот, сърбеж и цъфтящи краища;

- Замърсява се доста бързо, защото прахът полепва по-лесно на мазна коса.

Статистически видяно, брюнетките по-често са с мазна коса от русокоските. Освен това правата коса се омазнява по-бързо, тъй като всмуква себума по-бързо, от къдравата коса.

Причина за бързо омазняване на косата

 Омазняване на коса

Косата е предпазена от увреждане от себума, който играе рола на натурален лубрикант, който е лоен. Отделя се от мастните жлези и в случай че те работят вярно, върху косата се образува тъничък предпазен пласт. Той извършва няколко значими задания:

- Овлажнява скалпа, заключва влагата вътре в косъма;

- Предпазва косата от всевъзможни неподходящи въздействия като; струпване на прахуляк, нечистотия или деяние на ултравиолетовите лъчи

- Предотвратява развиването на нездравословни бактерии.

Ако обаче мастните жлези са свръх дейни, себумът се оказва в непотребни количества. Той покрива косата с толкоз компактен лоен филм, че тя става тежка, мазна, лепкава на пипане.

Мазнината се натрупва и в корените и запушва порите. Така кислородът и водата не стигат до космените фоликули, а заради недоброто хранене косата изтънява и стартира да пада повече от естественото. Поради непотребния себум мъртвите кожни кафези се слепват и образуват пърхот. Той в допълнение затруднява метаболитните процеси в скалпа.

Причини за прекалено омазняване на косата

За да се реши казусът с омазняване на косата, би трябвало да се знаят аргументите, които го пораждат.

 Срещу омазняване на косата

- Генетичното влечение е основна причина. Мазната коса се наследява, също както цвета на косата и и очите;

- Хормонални нарушавания - най-често бременността и пубертетът отключват проблема;

- Лоши привички - неправилното хранене се явява стимулатор за мастните жлези. Тютюнопушенето също е тласък за това;

- Неправилна грижа - прекомерното изсушаване на скалпа в опит да се отстрани омазняването в действителност задълбочава казуса. Мазната коса също има потребност от влага;

- Липса на витамини и минерали - за здрава коса е нужно в менюто постоянно да участват плодове и зеленчуци, ядки и риба и да се изключи алкохолът;

- Стрес, наднормено тегло, несъразмерна физическа интензивност, постоянно боядисване на косата, бременност, себореен дерматит са други аргументи за омазняване на косата.

Решаване на казуса с мазната коса

Необходимо е да се направи консултация с трихолог, в случай че съществува проблем с омазняването, с цел да може експертът да изготви стратегия за премахването му.

Всички средства за хигиена би трябвало да бъдат особено предопределени за мазна коса. Формулите им съдържат контролиране на себума, антибактериални съставки, успокояващи съставни елементи, средства за контролиране на мастния баланс.

Формула, съдържаща кокосова вода, витамини В3 и В6 ще почистят косата, без да я утежнят.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР