Съдържание:Какво представлява бизнес планът? Структура на бизнес планаНапишете резюмеПрезентация на

...
Съдържание:Какво представлява бизнес планът? Структура на бизнес планаНапишете резюмеПрезентация на
Коментари Харесай

Как се прави бизнес план?

Съдържание:

Какво съставлява бизнес проектът? Структура на бизнес планаНапишете резюмеПрезентация на компаниятаАнализ на пазараПрезентация на услугите/продуктитеОперативен модел и управнически персоналМаркетингов планФинансов планПриложения  мислене върху бизнес проект

Започването на нов бизнес е обвързвано с голям брой въпросителни, които постоянно изискват консултацията с експерт, който да ви насочи по отношение на най-хубавата форма, под която да регистрирате този бизнес, какви налози и осигуровки ще би трябвало да плащате и други сходни и не толкоз занимателни неща.

Това, което е от изключителна значимост обаче, е съвършената организация и обмисляне на дейностите, с цел да може да предвидите оптимално тъкмо какво ви чака. Поне първоначално. Добрият бизнес проект ще ви избави и от изненадите, които съпътстват всеки прохождащ бизнес.

Какво съставлява бизнес проектът?

Бизнес проектът е оня документ, който се основава при започване на вашето бизнес начинание и което обрисува контурите на бизнеса ви - по този начин както вие си го представяте и по този начин както би трябвало да бъде, с цел да е законен и печеливш. Той обгръща въпроси като предмет на активност, обмисляне на стъпване на пазара и прогноза за развиване, в началото финансиране и финансови прогнози, каква документи ви е нужна за съответната активност и др.

Като цяло бизнес проектът е необходим, най-много в случай че планирате да привлечете вложители. Той е най-хубавият метод да заявите себе си и да убедите насрещната страна, че дадената бизнес концепция си коства. Още повече, че това е идеалният метод за вас да погледнете на бизнеса си в профил и да го видите през очите на евентуални сътрудници или вложители.

Структура на бизнес проекта

Напишете обобщение

Целта на резюмето е да притегли внимание. Представете си, че сте банков чиновник, който получава, да кажем, 20 оферти за вложения през днешния ден. Повярвайте, той няма да прочете целия ви бизнес проект, единствено тъй като сте му го изпратили. Ще прегледа резюмето. Ако то го впечатли, ще прочете и останалата част и може да го придвижи към висшестоящите.

Съвет: направете малко показване на компанията, активността и продуктите й. Подкрепете настояването си с къс преглед на пазара и нишата, която желаете да заемете, както и с финансови прогнози за вашата концепция.

Презентация на компанията

 оформяна на бизнес проект

Презентацията би трябвало да е по-детайлна в сравнение с в резюмето. Включете бизнес модела си, задачата и задачите, както и структурата на компанията.

Анализ на пазара

Тук би трябвало да извършите задълбочено изследване на пазара, с цел да видите дали той в действителност се нуждае от вашата услуга или артикул. Оттам ще изходите и във връзка с вярното позициониране и целевата публика. Това е частта от бизнес проекта ви, която би трябвало да бъде оптимално характерна и детайлна. Подкрепете разбора с графики и модели на прогнози.

Тук е мястото да анализирате и конкуренцията (ако имате такава) като очертаете преимуществата и минусите им, както и вероятните тактики, които ще приложите, с цел да се справите с вероятни преимущества.

Презентация на услугите/продуктите

Тук би трябвало да извършите задълбочено показване на това, което оферирате и по какъв метод то обрисува нова пазарна наклонност. Основното, на което би трябвало да наблегнете, е да покажете какво ново оферирате на евентуалните си клиенти, с какво се различавате от останалите сходни компании на пазара.

Оперативен модел и управнически личен състав

Това е мястото, където ще визиите управническата конструкция на вашата компания и оперативния модел, върху който почива организацията й. Детайлно очертайте дилемите и отговорностите на всички - от шефа до елементарния служащ. Ако личният състав е с по-специфични функционалности е добре да включите и съответните автобиографии или примерни длъжностни характерности в случай че към момента не сте намерили верните хора.

Маркетингов проект

Изключително значима част от всеки бизнес проект е маркетинговата тактика, която ще очертаете за компанията си. Това, естествено, включва и обмисляне и прогнозиране на облагите. Маркетинговата тактика включва информация като навлизане в съответната пазарна ниша и прогнозиране на относителния дял, който ще заемете в едно обозримо бъдеще. Разгледайте другите дистрибуционни канали и рекламни тактики, които ще са нужни. Изградете тактика за продажби и съответния екип, който ще ви е необходим.

Финансов проект

Последната стъпка и, може би, най-съществената, е да очертаете финансовия модел - стартови разноски и финансови прогнози да вземем за пример. Бъдете деликатни в разбора си, тъй като доста постоянно се случва да пренебрегнем или пропуснем някое съществено перо. Ако търсите вложители, това няма да бъде посрещнато с положително око. В подобен случай от голяма важност са и финансовите прогнози. Те би трябвало да бъдат оптимално точни и ясни, с цел да убедите вложителите да ви дадат желаната сума.

Приложения

Тук може да включите всякаква съответстваща информация, която не е намерила място в останалите секции на бизнес проекта ви.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР