Съдържание:Какво е прегърбванетоНяколко съвета как да преодолеем прегърбването ‹›Препоръчано за

...
Съдържание:Какво е прегърбванетоНяколко съвета как да преодолеем прегърбването ‹›Препоръчано за
Коментари Харесай

Как да преодолеем прегърбването

Съдържание:

Какво е прегърбванетоНяколко съвета по какъв начин да преодолеем прегърбването  Как да преодолеем прегърбването ‹›  Електронен термометър за деца Препоръчано за теб:Електронен термометър за деца8.50 лева.Виж ››

Човекът е единственият бозайник, който прекарва живота си изправен на два крайници. Когато сме дребни, родителите ни ни оказват помощ да се задържим на два крайници, само че бебетата вървят на четири крайници за известно време. По-близо до една година детето съумява да преодолее силите на физиката и решително да стартира да върви. Този няколкомесечен развой за нас е единствено мъничък преразказ на човешката еволюция, лишил няколко милиона години.

Защо индивидът е изправен, към момента не е известно сигурно. Може би това ни разрешава да пестим сила или да прегряваме по-малко на слънце. Остава фактът, че изправеното вървене е нашият човешки двойник.

Човек върви, бяга, седи и спи в избрана поза. Това се назовава поза. С други думи, това е връзката сред частите на тялото в изправено състояние и обособените му елементи - главата и шията, гръбнака и крайниците - в умерено състояние и в придвижване.

Позата е друга за всеки, зависи от навиците на индивида. Но като цяло естественото състояние на тялото се развива по същите закони. В региона на кръста и шията има извиване напред или лордоза, в региона на гърдите, има прегъване обратно или кифоза. Отстрани оста на тялото ни наподобява S-образна, само че дребни отклонения се вписват в нормата.

Какво е прегърбването

Прегърбването е просто неприятна стойка: гърбът е като колело, гърдите са хлътнали, на тях се опира брадичката на ниско спуснатата глава. Този тип увреждане е изключително постоянно срещано измежду подрастващите и представителните седящите специалности.

Лошата стойка сама по себе си не е болест, тя не въздейства на продължителността на живота, само че въздейства върху неговото качество. Главоболие, болки в гърба и болки в шията – тези признаци постоянно се свързват с неправилната стойка и мускулният хипертонус, които би трябвало да са неподвижен. От неочевидните последствия от прегърбването, учените изброяват уринарната инконтиненция, запека и неприятното храносмилане с киселини. Наведеният тил притиска коремната празнина и по едно и също време с това пикочния мехур.

Няколко съвета по какъв начин да преодолеем прегърбването

 Упражнение за прегърбване

По време на работа или учене правете следните извършения на всеки 15 минути:

Първо упражнение

Протегнете ръцете си пред себе си, заключете ги в ключалката и ги протегнете напред, като огънете добре гърба си. След това повдигнете ръцете си нагоре и почувствайте, че гръбначният дирек се изправя. Сега ги поставете зад главата си и се наведете допустимо най-дълбоко обратно.

Второ упражнение

Дръжте главата изправена, леко повдигнете брадичката. От това състояние леко наклонете главата си обратно. Усетете по какъв начин мускулите на шията се стягат, задръжте в това състояние за 2-3 минути и се върнете в изходна позиция. Внимание! Никога не се опитвайте да облекчите напрежението в региона на шията с кръгови придвижвания с главата си - това ще нарани прешлените.

Трето упражнение

Поставете ръцете си със сплетени пръсти на тила, издърпайте лактите допустимо най-назад и ги задръжте допустимо най-дълго, след което се отпуснете.

Още препоръки:

- Напомняй те си да държите гърба си изправен;

- Купете си корсет или колан за вярна стойка;

- Занимавайте се със спорт;

- Правете почивки по време на работа, с цел да разтегнете гърба си и да се движите малко;

- Следете позицията на главата и шията си, до момента в който седите пред компютъра;

- Спете в вярната позиция: не се предлага да спите по стомах, тъй като гръбначният дирек е прекомерно под напрежение - по-добре е да спите на една страна и да поставите дребна възглавница сред бедрата.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР